Zdroj: poskytnuto společností Acer

VZHLED

Na první pohled zaujme svým ostře herním designem, který je dokreslen zkosenými hranami a ostrými rohy. Na zadní části je pak dynamický žebrový výdech chlazení, které působí celkem robustním dojmem. Vyklápění displeje je tužší, což může být pro někoho komfortní. Pozitivní je jistě fakt, že při otevření displeje si díky speciálnímu výřezu na spodní straně víka, nezakryjete výdechy chlazení jako u mnoha jiných notebooků. Displej pak lze otevřít až do úhlu 150°, cože je více než dostačující pro jakoukoliv práci i hru.

Při otevření notebooku určitě nezapře svůj herní design jak tvarovým zpracováním, tak i červenými doplňky včetně červeně podbarvené klávesnice a červeného rámečku kolem touchpadu. Herní zaměření potvrzuje i zvýraznění kláves WASD na klávesnici. Co se portů týče, má notebook vše, co potřebuje, tj. dva USB-A 2.0, jedno USB-C, HDMI 2.0, LAN, konektor RJ45, USBA 3.0, výstup na sluchátka a slot pro zámek Kensington. Z našeho pohledu mohl Acer zabudovat rychlejší a novější USB 3.1 a popřípadě i čtečku SD karet, která je takřka standard. Na pravé straně se ještě nachází další výdech chlazení, což může při hraní her lehce obtěžovat, když teplý vzduch budou foukat na vaši pravou ruku.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Obecně lez konstatovat, že provedení klávesnice po technické stránce je na velice slušné úrovni. Navíc všechny klávesy jdou velice lehce a mají skutečně rychlou odezvu, takže umožňují rychlé psaní i kvalitní zážitek z her. Jak už bylo řečeno výše, tato klávesnice má dokonce červeným páskem zvýrazněné herní klávesy WASD a klávesu Nitro Sense nad numerickou klávesnicí. Tlačítko Nitro Sense zabírá tradiční místo pro tlačítko Num Lock, takže se nám stalo, že jsem ze zvyku místo Num Lock zmáčli Nitro Sense. Zřejmě by bylo lepší, kdyby tyto dvě tlačítka byla prohozena.

Poněkud nezvyklé je i power tlačítko, které vypadá jako běžná klávesa a je umístěné v pravém horním rohu a velice jednoduše lze zaměnit s tlačítkem End, které se obvykle nachází na tomto místě. Touchpad nevykazuje sebemenší problémy a má velice příjemný povrch. Při různých gestech umožňuje navíc scrollování, zoomování a navíc má touchpad i dostatečnou velikost, takže jeho užívání je vskutku pohodlné.

DISPLEJ

Displej u námi testovaného modelu je Full HD 15″ IPS s obnovovací frekvencí 144Hz. Celkově vzato lze konstatovat, že displej disponuje krásnými barvami a i obstojnou hloubkou. Díky krásně černi má i dobrý kontrast a v kombinace s Full HD rozlišením umožňuje hrát hry i ve velkých detailech a umocňuje celkový zážitek.

Zdroj: Autorský printscreen

ZVUK

Stereoreproduktory pak poskytují lehce nadprůměrný zvuk s výraznější basovou linkou, než je v této kategorii obvyklé. Na hraní her, sledování filmů a poslech hudby jsou tak naprosto dostačující a rozhodně neumenší váš herní zážitek. Pokud přeci jen chcete kvalitní basy a čisté výšky, doporučujeme externí sluchátka, kterými nic nezkazíte.

VÝKON

Srdcem tohoto notebooku je procesor od AMD, konkrétně AMD Ryzen 7 4800H doplněný o Radeon Graphics. Tento nový osmijádrový procesor má k dispozici 16 vláken a dokáže svištět rychlostí 2,9 GHz. Výkon notebooku podporuje i 8 GB operační paměť, která se také stará o to, aby se vám notebook nesekal.

Co by to bylo za herní notebook bez grafické karty a i zde je GeForce GTX 1650. Tím je zajištěno, že počítač by měl zvládnout sebenáročnější hru a po grafické stránce by to neměl být žádný problém. Je zde navíc optimalizace, která koriguje, kdy je výhodnější využít integrovanou grafiku a kdy využít grafickou kartu.

Zdroj: Autorský printscreen

HLUČNOST

Společnost Acer vybavila tento notebook dvěma ventilátory, které jsou svoji hlučností spíše průměrné, což je jistě pozitivní. Povrch notebooku i klávesnice nevykazoval žádnou extrémní teplotu ani při hraní her. Nejvyšší naměřená hodnota byla 45°C a teplota procesoru se pak pohybovala okolo 80°C. Jediné, co bylo trochu nepříjemné je výdech chlazení na pravé straně, který během hraní neustále fouká teplý vzduch na vaši ruku. Po nějaké době to začne odvádět pozornost od hraní.

ÚLOŽIŠTĚ

Co se týče úložiště je velice pozitivní fakt, že notebook je vybaven třemi šachtami, takže zde umístíte dva SSD a HDD disk. V základu pak notebook přijde s jedním 512 GB SSD a jedním HDD. Velice praktické tak je použít HDD k odkládání všech dokumentů, filmů a písniček a na SSD si nainstalovat veškerý software. Zajistí to mimo jiné plynulý chod počítače i všech her.

VÝDRŽ

Výrobce udává, že tento notebook by měl během normálního provozu vydržet až 7 hodin. Tato výdrž je pro tak výkonný notebook jednoznačně nadprůměrná. Je však jasné, že pokud se rozhodnete hrát hru na plné rozlišení a maximální detaily, sníží se tím úměrně i spotřeba. Proto doporučujeme při hraní her používat pro jistotu adaptér.

ZÁVĚR

Pokud máme popsat tento notebook, Acer Nitro 5, jedná se dozajista o velice kvalitní a vyvážený herní notebook, který je doplněn výborným výkonem, velkou pamětí a kvalitním displejem a dává tak všechny předpoklady pro maximalizaci herního zážitku. Další výhodou je určitě i velká výdrž baterie.

Naopak jako nevýhodu musíme uznat jisté nedodržení standardního rozložení některých kláves na klávesnici, chybějící port USB 3.1 a výdech chlazení namířený přímo na pravou ruku. Celkově vzato jde o velice povedený model, který je navíc v nabídce za přiměřenou cenu a z našeho pohledu se určitě vyplatí.

Zdroj: Acer.com, autorské testování

Klady

  • Poměrně tiché a kvalitní chlazení
  • Ultra tenký rámeček displeje
  • Nízká cena
  • Velký výkon
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Možnost doplnění o další disky

Zápory:

  • Průměrný zvuk
  • Chybějící USB 3.1
    Špatně namířený výdech chlazení
  • Nestandardní rozvržení kláves na klávesnici