Zdroj: Pixabay

V České republice v současné době probíhá rozsáhlé testování všech dobrovolníků i všem, kterým to ukládá vládní nařízení. O výsledcích každého testu je jedinec informován prostřednictvím SMS či e-mailu. Právě v tomto bodě se rozhodli zaútočit kyberzločinci a rozesílají falešné zprávy a postupně vytváří novou phishingovou vlnu, která komplikuje již tak vytíženému zdravotnímu systému práci.

Na tuto skutečnost upozornili zaměstnanci Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN). Zástupce vedení nemocnice přiznal, že útoky přibývají, a to nejen na nemocnice, ale i na další zdravotnická zařízení. Podle dostupných zpráv již požádali Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost o prošetření vzrůstající phishingové vlny.

Zdroj: Pixabay

V praxi pak lidem chodí SMS či e-mail informující o výsledku testování na covid, i když se žádného testu nezúčastnili. V případě, že se testovaný s potvrzeným covidem bude domnívat, že je již zdraví a půjde na veřejnost, může to mít nedozírné následky.

Podle expertů jsou e-maily více nebezpečné než SMS, protože vybízejí ke kliknutí na odkaz pro zobrazení výsledků. Místo výsledků si však jedinec zaviruje svůj počítač. Podle hygienické stanice je postup pro všechny ujednocen, tzn. před odebráním vzorku vyplníte jméno, telefon a e-mail a následně do 48 hodin obdržíte krátkou zprávu s vaším jménem a výsledkem negativní/pozitivní. V žádném e-mailu není vyžadována další akce pro zobrazení výsledků. Bezpečnostní odborníci proto vyzývají všechny, kteří se nechali testovat, aby dbali pokynů zdravotníků a byli obezřetní ohledně zpráv, které obdrží.

Zdroj: Novinky.cz