Zdroj: Pixabay

Elon Musk mívá velké a někdy až nereálně vypadající plány. Většina z nich se mu však podaří splnit, stejně jako StarMan, který ve své Tesle krouží někde po naší sluneční soustavě. Nově Elona napadlo, že cestování z New Yorku do Šanghaje trvá zbytečně dlouho a že by se to podle něj dalo zvládnout za 40 minut.

Cestou by to však vzal zkratkou přes vesmír a pro přepravu by využil rakety SpaceX. Již má dokonce prvního zájemce o tuto službu. Jeho společnost podepsala s Pentagonem smlouvu na společný vývoj rakety, která by dokázala přemístit až 80 tun materiálu a zbraní kamkoli na světě a to do hodiny.

Podle plánů by měla nová raketa létat ultrazvukovou rychlostí přes 12 000 km/h, což je jen pro představu asi 12x rychleji než nejpokročilejší vojenské letadlo typu americký C-17 Globemaster. Dokonce generál Stephen Lyons, velitel armádní dopravy, konstatoval, že SpaceX se v této oblasti pohybuje velmi rychle kupředu a že on osobně je velice nadšený z týmu, který ve SpaceX je.

Elon Musk věří, že nic není nesplnitelné, a proto přislíbil testy prvních prototypů již příští rok. S myšlenkou použít kosmické rakety SpaceX pro vysokorychlostní pozemní dopravu si Elon zahrával poslední tři roky, avšak až podepsaná smlouva s Pentagonem byl ten impuls, který jeho plány zrealizuje.

Na Mezinárodním astronautickém kongresu v Austrálii v roce 2017 uvedl Elon Musk: „Většina z toho, co lidé považují za dálkový let, by byla záležitost na méně než půl hodiny.“ Uvádí také, že z New Yorku do Šanghaje to zvládne za 40 minut, z Los Angeles do Honolulu za 25 minut a z Londýna se do Dubaje dostanete za 29 minut. Pokud se to podaří Elonovi zrealizovat, bude to takřka revoluce v dopravě.

Zdroj: Observer.com