Zdroj: Pixabay

Výběr sluchátek je něco, co si každý rozmyslí, protože je používá většinu dne a jsou jeho společníkem při čekání na zastávkách, na cestách nebo se dají použít jako handsfree při vyřizování pracovních hovorů. Jednou ze společností, která právě v současné době poslala na trh nová sluchátka je i společnost Huawei. Jedná se o Huawei FreeBuds Pro a jak sám název napovídá, jde o novější verzi úspěšných modelů. Huawei FreeBuds Pro se tak staly novou vlajkovou lodí společnosti Huawei a sází především na opravdu výjimečně vyladěné potlačení hluku či okolního šumu, zesílení lidského hlasu druhé osoby a dlouhou výdrž. Podrobíme tyto sluchátka našemu testu a uvidíme, zda kvalita odpovídá ceně.

Design

Sluchátka jsou uložena v krásné elegantní a designové krabičce, která je praktická a vejde se do jakékoliv kapsy. Nejde však jen o jakousi krabičku, ale velice propracovaný mechanismus – to koneckonců zjistíte hned po otevření víka. Oproti předchozím verzím FreeBuds je možná o trochu širší, než třeba kruhové pouzdro FreeBuds 3. Hlavním důvodem je dle výrobce především zvýšená kapacita baterie, která jistě každého potěší.

Tvarově pak jsou sluchátka elegantní a respektují klasický design a tvar. Novinkou je tyčinka, která není kulatá jako u Air Podů, ale je hranatá. Veliké plus jsou určitě výměnné silikonové špunty. Při použití menší velikosti se může stát, že se sluchátko zarazí více do hloubky a na zvukovod začne z vnitřní strany tlačit plastová část. Po výměně silikonových špuntů za větší se vše srovná a sluchátka zase vykonávají, co mají.

Zvuk

Mnoho uživatelů si stěžuje na plastová odlívaná sluchátka, protože při dlouhodobém používání to může skutečně bolet do uší. Sázka na silikonové špunty je jednoznačnou výhodou po všech stránkách a zároveň to příjemně odstíní všechny okolní šumy. Samotný zvuk je pak velice nadprůměrný a člověk má při sledování filmů pocit až prostorového zvuku. Mezi přednosti patří dozajista přednes vysokých tónů, ale zároveň i basů. Zvuk je vyvážený a není za žádnou cenu třeba přebuzený. Zkrátka Vám poskytne opravdu požitek z hudby či filmu. Zajímavá je také funkce, při které v kombinaci s nadstavbou EMUI sluchátka spustí přehrávání při jejich vložení do ucha a pauznou při jejich vytažení.

Zdroj: Huawei

Odstínění okolního šumu

Samotná společnost Huawei propaguje svou technologii ANC (Active Noise Cancelling) a je nutno podotknout, že je na ni právem hrdá. Jak již bylo řečeno výše, pokud chce výrobce jakýchkoliv sluchátek aktivně odstínit hluk z okolí a zároveň nezpůsobit nepříjemnou bolest uživateli, jsou silikonové špunty jedinou možnou variantou. Anatomie ucha je totiž silně individuální a jedině silikonové špunty se přizpůsobí každému uchu.

Odstínění si navíc můžete nastavit do čtyřech různých módů, a to vypnuté, pohodlné, obecné a ultra. Ty si můžete libovolně měnit v závislosti na tom, kde se zrovna nacházíte, zda jen tak běháte v parku či jedete metrem. Pokud však nechcete pořád přelaďovat nastavení, stačí zvolit dynamický a ten již sám zajistí optimální nastavení. Maximální úroveň odstínění pak skutečně odstíní i třeba hluk jedoucího autobusu.

Zesílení okolního šumu

Na počátku se vám může zdát tato funkce naprosto zbytečná, ale již na druhý pohled zjistíte, že vám může být i velmi užitečná. Tato funkce vám umožní poslouchat vaši hudbu bez okolních hluků, ale pokud mikrofon zaznamená frekvenci lidského hlasu, nechá ho proniknout a zesílí ho. Neocenitelná je tato funkce třeba na nástupišti MHD, když se hlásí různé příjezdy. Nemusíte si neustále nandávat a sundávat sluchátka, protože zkrátka všechny lidské hlasy projdou skrz a jsou ještě zesíleny.

Zdroj: Huawei

Aplikace

Tyto sluchátka, stejně jako jiné výrobky od Huawei, dobře pracují s aplikací AI Life, ve které si můžete všechno přehledně nastavit. Nastavení můžete i manuálně přímo na sluchátkách různými gesty či zkratkami, ale pokud si nechcete pořád hrabat v uchu, můžete zvolit pohodlnou cestu prostřednictvím aplikace.

Základní gesta:

  • Jedno klepnutí prsty – přijmout / ukončit hovor; přehrát / pozastavit hudbu

  • Dvojité klepnutí prsty – odmítnout hovor / přehrát další skladbu

  • Trojité klepnutí prsty – přehrát předchozí skladbu

  • Sevření a tažení prsty nahoru či dolů – ovládání hlasitosti

Ovládací senzor však není, jak by mnozí čekali zepředu, ale je umístěn z boku, takže je lepší použít dva prsty ve stylu kleštiček. Jednoduše si sluchátka chytit jedním prstem z každé strany. Pokud použijete jen jeden prst, dost dobře se může stát, že si sluchátko vyrazíte z ucha. Z mého pohledu to může být někdy až nepraktické a možná by bylo lepší v budoucích verzích zapřemýšlet o změně polohy senzoru. Pro plynulé ovládání si člověk musí vypěstovat správný grif.

Výdrž

Dle oficiálních údajů mají sluchátka vydržet až 30 hodin přehrávání (počítáno i s kapacitou pouzdra). To se samozřejmě může lišit v závislosti třeba na hlasitosti, aktivovaném ANC a další faktorech. Při našich testech, když jsme zvolili maximální hlasitost s vypnutým ANC vydržely sluchátka 5,5 hodiny. V momentě, kdy jsme ztlumili hlasitost téměř na minimum, dosáhli jsme papírově udávané doby 7 hodin.

Znovu zde musíme vyzdvihnout pouzdro, které je zároveň dobíjecí powerbanka. Málokdy se stane, že potřebujete sluchátka na 7 hodin v kuse. Většinou jedete MHD půl hodiny, pak je uložíte do pouzdra, kde se dobijí a příště, když je potřebujete, mají opět plnou kapacitu.

Závěr

Po shrnutí všech faktorů nelze jinak než konstatovat, že sluchátka jsou co se týče zvuku nadprůměrná a poskytují kvalitní zážitek. S tím souvisí i druhá výhoda, a to je několikrát zmiňované ANC. Dalším plusem jsou určitě silikonové výměnné špunty. Na druhou stranu však musím uznat, že snad jedinou nevýhodou je senzor ovládání umístěný na boku tyčinky.

Klady

+ Nadprůměrné ANC
+
Zážitkový zvuk
+
Decentní design
+
Výdrž baterie

Zápory

Senzor ovládání na boku

Zdroj: Huawei