Zdroj: Pixabay

Mnoho kluků si hrálo na hvězdné války a místo laserových mečů měli klacky. Nyní se všem může jejich dětský sen vyplnit, protože inženýži s týmu The Hacksmith dokázali vyrobit první světelný meč. Tento meč však není jen nějaká žárovka, ale je to plazma, která dokáže rozpárat i ocel.

Skupina The Hacksmith je skupinou nadšenců, kteří vycházejí z komiksových a sci-fi předloh a na základě toho vyrábí skutečně funkční protoypy. Jejich hlavním cílem je přiblížit vědu a techniku nastupující mladé generaci.

Vedoucí celého týmu inženýrů, James Hobson, konstatoval, že jejich světelný meč se dá skutečně zatáhnout a zase rozbalit přesně jako ve filmu. Navíc čepel je tvořena plazmou, takže si poradí i s ocelovými dveřmi.

Z rukojeti je pak do světelného meče vysílán stlačený kapalný propan spolu s kyslíkem, kteří hoří při teplotě 2 204°C. Navíc pokud do této směsi přidáme některé soli, můžeme si paprsek obarvit libovolnou barvou, kupžíkladu chlorid sodný vám změní barvu světelného meče na žlutou, chlorid strontnatý vám dá zase sithskou červeň, atd.

Jediné, co se od filmové předlohy liší je zdroj napájení. Narozdíl od filmu, musejí inženýři ve skutečnosti mít na zádech speciální batoh se zásobami plynu. Podle Hobsona by však laserový meč, který má mít zcela totožné parametry jako ve filmu, potřeboval svoji osobní elektrárnu. Hobson dokonce nabídl tento meč veřejně pro sběratele komiksových předmětů a jeho cena byla stanovena v přepočtu na 92 000 Kč.

Zdroj: MensHealth.com