Zdroj: Pixabay

Nástroj youtube-dl je hojně využívaný nástroj na stahování videí z platformy Youtube. Nyní však organizace RIAA, která zastupuje americké hudební vydavatele, požádala o stažení volně dostupných zdrojových kódů nástroje youtube-dl z GitHubu. Důvodem má být porušení zákona DMCA, oddílu 1201, který zakazuje obcházet opatření proti nautorizované tvorbě kopíí autorských děl a narušování ochrany DRM.

Zdroj: Pixabay

Youtube-dl je velice praktický nástroj pro stahování videí nejen z Youtube. Jde použít jak zabudovaný v nějaké intuitivním uživatelském rozhraní, jako součást rozšíření prohlížeče, tak přímo v příkazové řádce. Problém, který právním zástupcům RIAA leží v žaludku není ani tak kód samotný, jako spíše komentář pod ním, který navádí na stažení videa Taylor Swift, Justina Timberlaka a dalších. Podle pravidel Youtube je však jakákoliv manipulace s videi bez volného autorského práva zakázána kromě přehrávání ve webové aplikaci, v rámci iFramu či v oficiální mobilní aplikaci Youtube.

V praxi pak zákon DMCA zakazuje prolomit technologickou překážku, ale při stahování videí z Youtube nedochází k prolomení technologických překážek, ale smluvních. Youtube-dl již několikrát v minulosti podobné žaloby kulantně vyřešil. Pravděpodobně tak odstraní veškeré komentáře a svůj nástroj znovu uveřejní, a to klidně i na GitLabu. Prozatím mohou stávající uživatelé youtube-dl dále tento nástroj užívat a podle všeho to vypadá, že i v budoucnu bude možné tento nástroj dál stahovat.

Zdroj: TechCrunch.com