Zdroj: Pixabay

V současné době vede společnost Apple poměrně kuriózní spor se svým dlouholetým obchodním partnerem, recyklační společnosti Geep Canada. Podle Applu měla ukrást přes 103 000 zařízení včetně iPhonů, iPadů či SmartWatch. Tyto zařízení byly předány Geep Canada za účelem likvidace a demontáže, protože se z pohledu Applu jednalo o odpad, který vážil nejméně pět tun.

Během své spolupráce předal Apple společnosti Geep Canada na profesionální demontáž více než půl milionu zařízení. Po provedení celkového auditu bylo však zjištěno, že zhruba 18% z těchto zařízení je stále aktivní a jsou připojeny k mobilní síti. To znamená, že společnost Geep Canada nebo její zaměstnanci, museli tyto zařízení zcizit a dál prodávat na trhu.

Zdroj: Pixabay

Společnost Apple si to nechce samozřejmě nechat líbit a žádá po společnosti Geep Canada odškodnění ve výši zhruba 522 milionů korun. Jako důvod uvedla společnost Apple nejen fakt, že byly zcizeni její produkty, ale také to, že Geep Canada poškodila dobré jméno společností tím, že na trh vypustila zařízení, které nesplňují vysoké kvalitativní a bezpečnostní nároky značky Apple.

Společnost Geep Canada však celkem logicky celé obvinění odmítá, ale na druhou stranu nepopírá, že mohlo dojít ke zcizení ze strany zaměstnanců. Zároveň tvrdí, že celou tuto záležitost bude prošetřovat s jednotlivými zaměstnanci, kteří měli možnost tento trestný čin spáchat.

Společnost Apple se snaží dbát na důkladnou recyklaci svých produktů jednak kvůli snížení ekologické zátěže, ale také kvůli tomu, že uvnitř moderních technologických zařízení se vyskytují i vzácné kovy. Ty totiž mohou být použity i opakovaně. Díky této politice má Apple i částečný přehled o množství zařízení, které má aktuálně na trhu.

Zdroj: thelogic.co