Zdroj:  Pixabay

Notebook Lenovo Yoga patří do střední třídy notebooků, které jsou dobré jak pro home-office, distanční studium či na hraní nějakých těch her. Naše redakce obdržela model, který se může pochlubit osmijádrovým procesorem Intel Core i9 a zabudovanou grafikou Intel UHD Graphics 630 spolu s nVidia GeForce GTX 1650. To spolu s 16 GB operační pamětí slibuje poměrně slušný kousek. Proto nezbývá nic jiného, než to vyzkoušet. Pojďme se tedy podívat, jak obstojí v našem testování a zda pověsti o něm nelžou.

VZHLED

Vzhledově určitě potěší celokovové tělo a krásné elegantní zaoblené hrany, které jsou opravdu příjemné na dotek. Zajímavé je, že i přes celokovové tělo má pouze 1,9 Kg, takže pocitově je spíše lehký a zároveň i štíhlý. Celý povrch je pak matný, takže není náchylný na otisky prstů, a je vyvedený v tmavě šedé barvě, pouze v rohu je logo této řady YOGA. Tento model nabízí otevření displeje až do úhlu 180° a celý displej je pak jakoby chráněn trochu tužšími panty.

Z boku na levé straně je umístěn nabíjecí konektor spolu s dvěma diodama indikující stav baterie a stav spuštění notebooku. O kousíček vedle je klasický sluchátkový jack 3.5. Na opačné straně pak jsou dva konekotry USB-C a jeden klasický USB 3.2. Výrobce na tuto stranu zabudoval ještě čtečku microSD karet. Pokud nepoužíváte Bluetooth myš a chcete si připojit externí klávesnici a svoji flashku, budete mít velký problém. Vytknout lze určitě i čtečku microSD karet, které se používají nejčastěji v mobilních telefonech. Spíše by se hodila čtečka SD karet, které jsou ve fotoaparátech.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

U klávesnice nás nepřekvapí její kvalitní provedení, které je pro notebooky Lenovo tradiční. Potěší i bílé jednobarevné podsvícení, které je výrazné, ale není oslnivé. V pravé části nalezneme numerickou klávesnici, kde tlačítko NumLock má své vlastní podsvícení jakožto indikátor stavu.

V horní části klávesnice se pak nachází tlačítka pro ovládání médií. Jedinou nevýhodou je, že pro některé funkce musíte mít stisknuté zároveň i tlačítko Fn. Pokud by vám to činilo nějaké větší potíže, můžete využít aplikaci KeyTweak pro přemapování kláves. K touchpadu nelze říct ani půl slova. Je jemný, přesný, citlivý a spolehlivý. Při práci s tímto notebookem nenastal ani jeden problém.

DISPLEJ

Jednou z hlavních výhod Lenovo Yoga je bezpochyby jeho krásný 15“ velký Full HD displej. V tomto případě je jeho provedení lesklé a je po celém obvodu obehnán 11 mm tenkými rámečky. Velice rafinovaně pak působí kombinace vysokého jasu a širokého barevného pokrytí. Zkrátka tento displej vás dokáže pohltit. Jak pak by ne, když barevné pokryti je dle údajů výrobce 100% a jas dosahuje hodnot 500 nitů.

U některých lesklých notebooků může nastat problém, že se vám na displeji zkrátka leskne odraz z okolí. V tomto případě je však odraz doslova přeražen vysokým jasem. Ten naštěstí můžete regulovat pro případ, kdy pracujete v nočních hodinách.

ZVUK

Stereoreproduktory, které jsou u tohoto modelu k dispozici na spodní zaoblené straně v přední části a jejich zvuk je optimální. Trochu mi u tohoto modelu chybí bassový reproduktor, který by zvuk ještě vylepšil, protože od současných stereoreproduktorů se žádných hlubokých basů nedočkáme. Oproti třeba Thinkpadu se však jedné o velice významný krok vpřed.

VÝKON

Osmijádrový procesor Intel® Core™ i9-9880H Processor (16M Cache, up to 4.80 GHz), je vybaven integrovanou grafikou UHD Graphics 630 a nVidia GeForce GTX 1650 NAX-Q, 4GB GDDR5. Tato výbava pak poměrně hravě obstojí v různých žebříčcích střední třídy. Bez jakýchkoliv problémů si tak poradí s libovolnou hrou ve Full HD v maximálních detailech. My jsme pro tuto příležitost vyzkoušeli oblíbený Kingdom Come. Vzhledem k přítomnosti dvou grafik je pak na místě i funkce Nvidia Optimus, která dokáže poměrně plynule mezi oběma grafikama přepínat.


HLUČNOST

Pokud se věnujete jen brouzdání po webu, notebook je poměrně tichý, ale při hraní Kingdome Come se tento notebook pořádně rozpálil, zejména pak v horní části. S tím souvisí i určitá hlučnost ze strany ventilátorů. Jediným, co dokáže zmírnit přehřívání a hlučnost je pak notebook mít na pevné podložce a vypodložen tak, aby se vzduch mohl do ventilátorů volně dostávat.

ÚLOŽIŠTĚ

Lenovo Yoga je vybaven SSD 1TB M.2 2280 NVMe TLC, což znamená, že máte opravdu dostatek místa a zároveň je vaše paměťové médium dostatečně rychlé. V praxi to znamená, že rychlost je více než dostačující a pocítíte to zejména při hraní náročnějších her.

Benchmark single score 1 204

benchmark multi score 6 758

VÝDRŽ

Vzhledem k tomu, že tento model má integrovanou čtyř článkovou baterii o kapacitě 69Wh a dle MobileMark 2014 má vydržet až 14 hodin  provozu. V našem testování jsme se při sledování filmů dostali na 8 hodin. I tak se jedná o poměrně vysoký výkon. Samozřejmě záleží, jestli máte zapnutý nějaký prohlížeč nebo zda hrajete nějakou náročnou hru. Výdrž je ale oproti jiným modelům této třídy rozhodně nadprůměrná. Co je ale velká nepříjemnost je velice těžká nabíječka, která váží více než půl kila. Při nutnosti vzít nabíječku s sebou do batohu se může i pěkně pronést.

Závěr

Tento model Lenovo Yoga je bezpochyby skvělý notebook, který využijete jak při hraní her, při studiu, na shlédnutí dobrých filmů, brouzdání po netu nebo i jako plnohodnotný kancelářský pomocník. Jeho dlouhá vydrž vám zajistí, že nemusíte s sebou tahat těžkou nabíječku. Jako jednoznačnou výhodu pak musím hodnotit vysoce kvalitní displej podpořený kvalitní hardwarem a rychlým velkokapacitním SSD. Nevýhodou je bezpochyby trochu hlučnější chlazení a občas i problém s přehříváním.

Závěrem však je nutné uznat, že klady tohoto notebooku jednoznačně převažují a nezbývá než ho vřele doporučit. S tímto notebookem určitě nešlápnete vedle.

Jaké má výhody

Vysoký výkon vhodný i pro hraní her ve Full HD

Velkokpacitní a rychlé SSD 1 TB

Vynikající lesklý displej s vysokým jasem

Pohodlná klávesnice a přesný touchpad

dobrý zvuk

celokovové zpracování

Co by se mohlo ještě zlepšit

Pouze jedno USB

micro SD místo SD čtečky karet

Velká a těžká nabíječka

absence basového reproduktoru

občasné přehřívání

Zdroj obrázků a technických specifikací: Lenovo