Zdroj: Pixabay

Podle zpráv, které šíří sám generální ředitel Tesly, Elon Musk, by již příští úterý měla být do ostrého testování nasazena nová funkce „Full Self-Driving Beta,“ která má být plně autonomní Autopilot. Elon Musk se dokonce zapojil do jejího aktivního testování a dle jeho slov ho Tesla dovezla bezpečně a bez jeho zásahu jak do práce, tak zpět domů. 

V současné době zvládne autonomní řízení v základní výbavě pouze sledovat jízdní pruhy a sledovat dění kolem sebe včetně dalších automobilů a chodců. V pokročilejší verzi a za příplatek 200 tisíc korun pak dokáže i zastavit na semaforu a následně se zase na pokyn řidiče rozjet. 

Elon již předesílal, že cena za plně autonomní režim po jeho otestování výrazně naroste a bude se v přepočtu pohybovat okolo 2,5 milionů korun. Tato funkce by měla být schopna naprosto zastoupit řidiče a zvládnout jakoukoliv dopravní situaci. Druhou otázkou však je, co umožní legislativa daných zemí, protože většinou je používání autonomního řízení zcela zakázáno nebo vyžaduje přítomnost řidiče a pohlíží na Autopilota jako na pomůcku pro řidiče při řízení.

Tato funkce bude zejména čerpat ze všech senzorů  kamer, kterými je automobil doslova obklopen a které vytvářejí dokonalý 4D obraz. Možnost otestovat dostanou nejdříve oficiální beta testeři spolu s vybranými řidiči, které mají odpovídající statistiky řízení. Pokud projde Autopilot i přes toto beta testování, je pravděpodobné, že Elon začne realizovat svůj další plán – Robotaxi. V praxi byste tak přijeli se svou Teslou do práce a místo, abyste platili za drahé parkovací místo, pošlete ji do světa vydělávat jako taxik. Celý projekt je však ještě v plenkách a hlavně závisí na dvou faktorech – úspěšnosti Autopilota a legislativní úpravě každé země.

Zdroj  www.electrek.co