Zdroj: Pixabay

Současná hlava římskokatolické církve, papež František, je mnohými považován za progresivního papeže. Jen málo z jeho předchůdců využívalo moderních technologií tak, jak papež František. Celý svět nyní překvapil, když představil svůj nový papamobil, který je místo klasických motorů poháněn ekologicky, a to v podobě technologie vodíkových článků.

I když dostává papež velké množství darů v podobě luxusního motocyklu Harley-Davidson či Lamborghini model Huracán rozhodl se tyto dary rozdat a sám si jako svůj dosavadní papamobil zvolil Dacii Duster, která se nevyznačuje nějakým luxusem. Papež tím potvrdil svůj pokorný přístup k světským materiálním záležitostem.

Nejnovějším papamobile je pak Toyota Mirai poháněná vodíkovými články s poznávací značkou SCV1. V žádném případě se však nejedná o sériovou výrobu, ale vůz byl ve automobilkou upraven tak, aby vyhovoval potřebám papeže. To v praxi znamená umožnit papeži volně se postavit či posadit v zadní části sedanu a zároveň být viděn.

Nový papamobil je dárek od společnosti Toyota, který přijal při loňské návštěvě Japonska. Vodíkový pohon pak vychází z přesvědčení papeže o ohleduplnosti k životnímu prostředí. Vodíkový pohon je pak tím nejlepším příkladem, protože dokáže dovézt papeže až 500 km a jediné, co vyprodukuje místo skleníkových plynů je pouhá voda. I když je papež František pokrokový a má rád nové technologie několikrát varoval před umělou inteligencí. Dokonce ve spolupráci s Microsoftem a IBM definovali a ratifikovali etické zásady pro umělou inteligenci. Tím, že se papež zabývá i těmito tématy dává celém světu jasný signál, že je spolu se svou církví otevřen i nové generaci.

Zdroj: TopGear.com, Toyota.co.uk