Zdroj: Pixabay

V poslední době se rozmáhá 3D tisk nejrůznějších objektů. Nabídka domů vytištěných na 3D tiskárnách je dokonce i na Amazonu. I u nás vznikl dům na vodě, tzv. Prvok který má spíše být model bydlení. Nově však vzniká v Německu nový projekt tisk 3D domu, které jsou reálně určené pro praktické bydlení.

Z pohledu Německa se jedná o první stavbu tohoto druhu a nachází se u města Beskum, Porýní-Vestfálsko. Na tomto území se rozhodlo architektonické studie Mense-Korte ingenieure+architekten vyprojektovat dvoupatrový domek, který má zastavěnou plochu 80m2 pro plnohodnotné bydlení čtyřčlenné rodiny.

Samotnou stavbu pak provedla splečnost PERI, která má rámovou tiskárnu BOD2, jejíž tryska dokáže vytvářet i trojité stěny, v jejichž mezerách se pak mohou natáhnout kabely, vodovodní trubky či izolační materiál. Výhodou tohoto způsobu výstavby je mimo určitou variabilitu při navrhování i možnost provádět během samotného tisku i další stavební práce. Takže zatímco hlava tiskne obývák, tak dělníci mohou natahovat vodovodní potrubí do koupelny.

„Jsme hrdí na to, že první dům, který je vytištěný na 3D tiskárně, bude postaven v naší zemi. Díky tomu je Severní Porýní-Vestfálsko průkopníkem v celém Německu. Ne zítra, ne někdy, ale dnes.“

Ina Scharrenbachová, ministryně vnitra spolkové země

Na tomto projektu se částkou 5,5 milionů korun podílelo i Porýní-Vestfálsko. Je jisté, že budoucnost stavebnictví je v 3D tisku, který otevírá zcela nové možnosti pro plánování výstavby domů. Prozatím není jasné, zda tento projekt bude mít i komerční využití a zda se například vytiskne celá ulice těchto domů. Třeba se i u nás dočkáme nějaké reálné budovy z 3D tiskárny, která by byla vhodná k aktivnímu bydlení, nikoliv jako umělecký exponát ve stylu Prvoka.

Zdroj: facebook.com/Hous3Druck