Zdroj: Pixabay

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uveřejnila velice překvapivou, dokonce až šokující, zprávu. Oficiálně potvrdila, že se na Měsíci našla voda, která je ukrytá ve skrytých kapsách. Nadějná je tato zpráva zejména pro všechny budoucí výzkumy a cesty do hlubokého vesmíru, protože je to vůbec poprvé, co se našla voda na nestinné straně. Odborníci se proto žasnou, že se ještě neodpařila.

Potvrzená zpráva pochází z observatoře Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), což je zjednodušeně řečeno upravený Boeing 747 upravený pro let ve vyšších atmosférických vrstvách. Ložisko vody bylo objeveno v kráteru Clavius na jižním pólu.

V tuto chvíli však není jasné, v jakém skupenství se voda nachází. Vědci však i přes velké nadšení z nálezu pochybují, že se v tamní vodě nachází život. Na Měsíci panuje velice nehostinné prostředí a žádné faktory prozatím nenasvědčují přítomnosti života. Voda na Měsíci se bezpochyby podrobí budoucímu zkoumání, aby se tato teorie vyvrátila nebo potvrdila.

Celý vodní zdroj je umístěn v tzv. „studené pasti,“ která je specifická tím, že se v ní trvale drží teplota přibližně -163°C. To koneckonců umožnilo vodě setrvat po miliardy let. Velikostně se tyto pasti pohybují od několika metrů až po téměř 30 kilometrů. NASA každopádně zařadila průzkum těchto kapes do programu Artemis, který má na Měsíc přivést člověka.

Zdroj: Wired.com