Zdroj: Pixabay

VZHLED

Na první pohled každého zaujme velký 6,67“ displej, který se pyšní jemností 395 PPI a rozlišením 2 400 × 1 080 pixelů. Velikostně pak může připomínat třeba Samsung Galaxy S20+. Pocitově se pak jedná o opravdově velký mobil, který se místy již musí ovládat oběma rukama. Z našeho pohledu je to více phablet než smartphone. Stejně tak zaujme netradiční zadní kryt, který je v lehce růžové perleťové barvě. Navíc se zde v horním rohu nachází placka se čtyřmi fotoaparáty a integrovaným bleskem. Výhodou je, že i když máte třeba mastně ruce, nezanecháváte na tomto povrchu žádné otisky.

Trochu zamrzí, že displej není AMOLED, ale jen IPS. I přes to se však od něj dočkáte krásných barev, výborného kontrastu a uspokojivých pozorovacích úhlů. S displejem a jeho čitelností nebyl sebemenší problém jak za slunného dne, tak za deštivého počasí.

ZVUK

Zvuk je na tomto mobilním telefonu opravdu kvalitní, nezaznamenali jsme zde třeba přebuzené výšky či chrastění. Pro ještě lepší poslech jsme vyzkoušeli tento model s Huawei FreeBuds Pro a oba tyto produkty spolu bezvadně komunikují a je nutné uznat, že film na velkém kvalitním displeji doplněný o zvuk z Huawei FreeBuds Pro je skutečně zážitek.

TECHNICKÉ VYBAVENÍ

S průměrnými parametry se pak vzhledem k dané cenové třídě setkáváme u hardwaru. Celkový posun z loňského modelu P Smart 2020 není takový, jaký bychom čekali. Konkrétně změna z procesoru Kirin 710 na Kirin 710A není rozhodně uspokojivá změna. Celou situaci pak zachraňuje 4GB operační paměť, takže celý mobilní telefon pak sviští docela plynule bez jakýchkoliv sekání. Úložiště 128 GB je na svou kategorii překvapivě veliké a navíc je zde možnost mimo dvou SIM karet vložit ještě paměťovou micro SD kartu.

Mnoho lidí také potěší opravdu rychlá čtečka otisků prstů v podobě tlačítka na boku. Dále se zde pro kompletnost nachází Bluetooth 5.1., WiFi, GPS a co nás opravdu upoutalo, je zde i FM rádio, které hraje i bez sluchátek. Baterie má pak úctyhodnou kapacitu 5 000mAh, takže bez problémů nám mobilní telefon vydržel dva dny běžného používání.

OPERAČNÍ SYSTÉM

Operační systém je u Huawei logicky největší problém, a jde o všeobecnou absenci všech Google služeb. Místo Google Play tak můžete využít Huawei AppGallery, Amazon AppStore, vytvořit si zástupce jednotlivých Google služeb na ploše a nebo poslední variantou je Phone Clone. Pokud si ponecháte svůj starý mobilní telefon, můžete si v něm vždy všechny aplikace aktualizovat a poté je vždy pomocí Phone Clone přetáhnout do nového Huawei mobilu. V tomto případě by vás žádné omezení nepostihlo. Většina klasických aplikací však již nyní funguje bez problémů i v originálním Huawei AppGallery. Řeč je o Facebooku, Mapy.cz, VLC, a další.

FOTOAPARÁT

Na Huawei P Smart 2021 se nachází soustava 4 fotoaparátů v krásném moderním provedení. Celý modul pak lehce vystupuje ze zadní části mobilního telefonu, takže se na stole mobil trochu houpe. Můžeme zde najít hlavní 48 MP fotoaparátem, 8 MP širokoúhlým objektivem, 2 MP makrem a poslední objektiv je 2MP a je určený pro rozostření pozadí.

Hlavní fotoaparát má pak krásnou světelnost f/1.8 a spojuje tradičně 4px do jednoho, čímž vzniká 12MP snímek. Za denního světla pak produkuje opravdu pěkné obrázky. V noci je to pak samozřejmě trochu horší. Makro je zde spíše pro pořízení fotky na Facebook či Instagram, ale určitě nedostanete kvalitní fotku plnou detailů, kterou byste si mohli vytisknout.

Fotoaparáty Huawei jsou navíc doplněny o vlastní umělou inteligenci, která se snaží fotografie uměle dokrášlovat. Je škoda, že k tomu také nepoužívá defaultně HDR, které má také ve výbavě, ale které je zapotřebí manuálně zapnout. Širokoúhlým fotoaparátem si pak můžete pořídit vzpomínkovou rodinnou fotku z dovolené, ale doporučujeme pouze za denního světla. S ubývajícím světlem klesá úměrně i kvalita pořízených fotografií. Video pak můžete nahrávat v rozlišení Full HD a 30 fps, což je příjemný standard, který určitě také potěší.

Při hodnocení fotoaparátů vždy musíme dbát na to, v jaké cenové kategorii se pohybujeme. Je jasné, že ve střední třídě či u mobilů nad 10 000 Kč by tyto fotoaparáty měly přísnější kritiku. V této nižší třídě se však jedná o nevídanou výbavu čtyřech kvalitních fotoaparátů, které na běžné použití dostačují více než uspokojivě. Jediný problém z mé strany jsou úpravy umělé inteligence, které způsobí přepálení některých, zvláště pestrých, barev.z

ZÁVĚR

Z našeho pohledu se jedná o velice slušný a krásně vybavený telefon s velkým displeje, krásným zvukem a bezvadnou výdrží. Je to tak naprosto ideální telefon pro každodenní použití, brouzdání na netu a shlédnutí několika krásných filmů, kterých se vám na úložiště vejde opravdu dost. Fotoaparát je také vhodný na veškeré běžné focení, které ale doporučujeme spíše za denního světla. Jedinou nevýhodou tohoto mobilního telefonu tak zůstává absence Googlu, přepálené pestré barvy u některých fotek a kvalitativně méně vyhovující fotografie za špatné viditelnosti či za tmy. Pokud jste s těmito fakty smířeni a chcete zkrátka mobil, který slouží primárně na filmy a na net, můžeme vám tento model doporučit.

Zdroj: Huawei.com

Zdroj fotografií: uživatelské