Zdroj: Pixabay

Kdo by neznal slavnou antivirovou společnost McAfee. Její zakladatel John McAfee, který však ze společnosti odešel v roce 1995, má nyní opět oplétačky se zákonem. V pondělí byl zadržen policií ve Španělsku, protože je obviněn z úmyslného neplacení daní a nepodání daňového přiznání ve Spojených státech amerických v letech 2014 – 2018.

Nejedná se však o žádné drobné, ale podle odhadů si měl John McAfee každý rok přijít na více než půl miliardy korun. Zadržení proběhlo na letišti v Barceloně těsně před tím, než na svůj britský pas odletěl do Istanbulu. Nyní je v zadržovací cele v Madridu, odkud bude převezen s eskortou do USA, kde mu v případě prokázání viny hrozí 30 let na tvrdo.

Úřady se domnívají, že jeho příjmy pocházejí například z obchodování s kryptoměnami, konzultací, prodeje práv, atp. Jeho úmysl neplatit daně je podle úřadů zřejmý už jen proto, že svůj luxusní majetek v podobě jachet, nemovitostí a automobilů nakupoval na někoho jiného, ale peníze prokazatelně pocházely z jeho kapsy.

Není to poprvé, co se setkal s rukou zákona. V roce 2012 ho soud v Belize obvinil z vraždy stavitele Gregora Faulla. Sedm let poté, v roce 2019, byl zase zadržen v Dominikánské republice pro neoprávněné přechovávání zbraní na jachtě. Zda celý soudní proces vyšumí nebo zda bude konečně odsouzen se snad dozvíme v budoucích dnech.

Zdroj: BBC.com