Zdroj: Pixabay

Společnost Google provozuje nejpopulárnější vyhledávač na světě a do dneška dbá na to, aby co nejvíce zjednodušil vyhledávání svým uživatelům. A i když již je v provozu přes dvacet let, tak 15% dotazů, které denně dostává, jsou zcela unikátní. Google se proto snažil vyvinout a zapracovat zbrusu nové technologie pro vyhledávání.

Jednou z nejzajímavějších je „Hum to Search,“ která je zaměřená na vyhledávání jednotlivých písniček a skladeb. Na vyhledávání skladeb je celá řada nejrůznějších vyhledávačů a dokonce i Spotify zařadil novou funkci, kde stačí zadat úryvek textu písně a on dohledá název a autora. Google však vychází z tohoto, že občas potřebujete dohledat píseň, u které si pamatujete jen úryvek melodie.

V praxi stačí je oslovit Google asistenta a zeptat se ho „What Song is This?“ a pak již stačí jen píseň zabroukat či zazpívat, každý dle vlastních možností či nemožností. Nový algoritmus by pak, dle vlastních slov vývojářů Googlu, měl být schopný abstrahovat nerovnosti ve výšce tónu či nesrovnalosti v rytmu a následně dohledat možné písně a skladby, které odpovídají předloženému vzorku.

Mimo tuto funkci představil Google ještě celou řadu dalších technologií, které jsou zaměřeny například na novou indexaci webových stránek. Je jasné, že všechno je otázka umělé inteligence, resp. strojového učení, což znamená čím více bude funkce využívaná, tím kvalitněji bude vyhledávat.

Zdroj: engadget.com