Zdroj: Pixabay

Steven Spielberg se při natáčení slavného Jurského parku nechal inspirovat hypotézou, zda je možné nalézt v jantaru zalitý hmyz, který ještě obsahuje DNA pravěkých ještěrů. Toto DNA pak vpravit do připravených vajíček, ze kterých se následně vylíhnou dinosauři.

Nyní se však nejedná jen o hypotézu. Vědcům se podařilo izolovat DNA z hmyzu, který uvízl v pryskyřici stromů na Madagaskaru. Nelze však prozatím hovořit o oživení dinosaurů, protože hmyz uvězněný v jantaru je výrazně mladšího data. I tak se jedná o poměrně revoluční záležitost, protože prokazuje možnost získat genetickou výbavu organismů uvězněných v jantaru.

David Peris, autor studie z Institutu pro geovědy a meteorologii na univerzitě v Bonnu, dodává, že prozatím není jisté jak starý hmyz je možné takto zkoumat. V praxi pak výzkum probíhal tak, že se vzala ztuhlá pryskyřice ze stromu zvaném kurbaryl, ve kterém před dvěma až šesti lety uvízly brouci z čeledi nosatců.

Poté osvobodili brouky z pevné pryskyřice a aplikovali polymerázovou řetězovou reakci, aby ve zkumavce rozmnožili genetický materiál a jednou pro vždy tak dokázali, že je možné získat úryvky DNA z organismů. Doposud se používal roztok alkoholu nebo chloroform pro extrakci organismů. Tyto roztoky sice organismus osvobodily, ale porušily nevratně DNA. Vědci doufají, že se jim podaří zjistit jaká je horní hranice pro stáří organismů, aby bylo možné ještě extrahovat řetězec DNA.

Zdroj: CT24