Zdroj: Pixabay

IBM, neboli Internatiol Busienss Machines Corp., je snad jedna z nejstarších technologických společností vůbec, protože byla založena již před 109 lety. Nyní společnost oznámila, že ke konci příštího roku bude dokončen proces trvalého oddělení její cloudové divize, takže na konci procesu budou dvě samostatné veřejně obchodované společnosti.

Z veřejně dostupných informací vyplývá, že IBM vyčlení divizi infrastrukturních technologických služeb. Ta poskytuje jakési zázemí pro poskytování služeb, datacentra, atp. Nově vzniklá společnost se bude jmenovat NewCo. Dle odhadů bude celé oddělení IBM a NewCo stát v přepočtu zhruba 57,5 miliard Kč.

Zdroj: Pixabay

Arvind Krishna, generální ředitel IBM, to považuje za významný posun. Již v minulosti se IBM zbavovala jednotlivých svých divizí, například v 90. letech prodala své síťové aktivity, po roce 2000 pak prodala svou výrobu osobních počítačů a nedávno se pak ještě zbavila divize na polovodiče. Na druhou stranu IBM zakoupila v loňském roce cloudovou firmu Red Hat za 787,1 miliard Kč.

Generální ředitel IBM chce většinu aktivit celé společnosti přesunout do cloudu, protože v cloudu vidí potenciál. Podle něj by měl software a cloud tvořit hlavní zdroj příjmů pro IBM. Je jisté, že cloud má velkou budoucnost, protože přesunuje výpočetní zátěž z koncových zařízení jako jsou mobilní telefony a netobooky na server do cloudu. Zároveň jsou informace v cloudu dostupné odkudkoliv, což je bezesporu také velkou výhodou.

Zdroj: NY Times.com