Zdroj: HP

Společnost HP dodává na náš trh mimo klasických business notebooků i herní, a to především ve své řadě Omen, nicméně pár kousků má i v modelové řadě Pavilion. Do naší redakce se dostal notebook právě z řady HP Pavilion, konkrétně HP Pavilion Gaming 16, který za přijatelnou cenu nabízí až překvapující výkon a solidní výdrž baterie. Model, který jsme dostali k otestování se může pochlubit procesorem Intel Core i5-10300H, grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti, 8GB operační pamětí a 512 GB SSD. Uvidíme, co z tohoto notebooku dostaneme.

VZHLED

Vzhledově se jedná o velice zajímavý notebook, který má celoplastové tělo provedené v černé nebo spíše tmavošedé barvě. Celé tělo pak působí spíše robustně. Víko displeje pak jde otevírat také trochu ztuha, což může být i záměr výrobce, aby předcházel případným poškozením. Jakmile však displej otevřete, je odolný vůči otřesům, nestane se tak, že nechtěně zavadíte o notebook a displej se vám samovolně zavře. HP Pavilion váží 2,35 kg a nejedná se tak o zcela lehký notebook. Tato váha je poměrně vysoká i vzhledem k tomu, že notebook je plastový a ne celokovový.

Z vnější strany můžeme pozorovat i výbavu portů, která je spíše základní a skládá se z třech portů USB, z nichž jeden je port typu C. Dále zde máme standardní HDMI, čtečka SD karet, Ethernet a konektor na Jack 3,5. Výrobce nechal naštěstí umístit všechny porty spíše dozadu, takže při práci s myší nijak nepřekáží.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Klávesnice u tohoto modelu přichází s krásným podsvícením, což je vždy příjemné. Jednotlivé klávesy jsou pak přiměřeně velké prsty se tak pohodlně na ně vejdou. Problémem možná je, že klávesnice je stejná jako celý koncept notebooku, a to že jde trošičku z tuha. Ovšem toto je herní notebook a při hraní her se to prakticky ani nepozná. Pokud nejste vyloženě redaktor, tak to nepoznáte a hlavně dá se na trochu tužší klávesy zvyknout.

Touchpad je pak také o něco větší než u běžných notebooků, což určitě dobrá zpráva. Ovládání celého notebooku je daleko pohodlnější a praktičtější. Dobře reagují i dvě tlačítka umístěna pod touchpadem a během celého testu nenastal prakticky jediný problém, kdy by touchpad nereagoval.

DISPLEJ

U HP Pavilion Gaming 16 se setkáváme s 16,1″ displejem IPS Full HD AntiGlare s rozlišením 1920 x 1080 s hustotou pixelů 137 PPI. Co je u tohoto displeje určitě pozitivní je vysoká úroveň jasu, která činí 306 cd / m². V kombinaci s opravdu nízkou hladinou černě vytváří velice příjemný kontrast, který se jen tak nevidí. Při hraní her pak tento notebook dokáže, hlavně díky displeji, nabídnout zcela jiný zážitek.

Zdroj: redakce IT pro Tebe

ZVUK

Zvuk je zprostředkován pomocí reproduktorů od společnosti Bang&Olufsen a je umístěn bezprostředně nad klávesnicí. Zvuk lze na základě testování hodnotit jako průměrný s malou absencí basů. Co se týče hlasitosti dokáže tento reproduktor bez jakýchkoliv problémů zvukem naplnit celou menší místnost. Př plné hlasitosti nedohází ani k žádnému zkreslení, šumu nebo přebuzení. Pokud si však chcete dopřát při hře opravdu kvalitní poslech je lepší, když použijete kvalitní sluchátka, která vám zprostředkují celé spektrum a hlavně basy.

VÝKON

U tohoto modelu bije srdce v podobě čtyřjádrového Intel Core i5-10300H s 2,5 GHz a Core Boost 4,5 GHz doladěné grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti, které ve spolupráci s 8GB RAM a rychlým SSD diskem nabízejí takřka ideální výkon pro hraní her i ve FullHD rozlišení. Grafická karta od NVIDIA se pak stará o krásné vykreslování 3D a je samozřejmě doplněna o technologii NVIDIA Optimus, která se stará o efektivní využití právě zmiňované grafické karty. Je jasné, že vzhledem k tomu, že notebook pochází ze střední třídy, nemůžeme od něj očekávat výkon jako i dvakrát tak drahých kousků. Ale v rámci své třídy nabízí solidní výkon i pro hraní her na vyšší úroveň detailů ve FullHD.

Zdroj: redakce IT pro Tebe

HLUČNOST

Při nečinnosti nebo při činnosti nezatěžující procesor a grafickou kartu je tento model tichý až neslyšitelný. Ovšem jak už to u herních notebooků bývá, pokud významně zatížíme procesor a grafickou kartu, zapnou se ventilátory, a míra hluku značně naroste. V rámci herních notebooků je však hranice hlučnosti v normálu.

Horší je to jednoznačně s přehříváním. Při hraní náročnějších her dosahovala teplota notebooku na klávesnici dosahovala až 50 ° C, což značí, že je lepší nedržet při hraní notebook na klíně, ale mít ho spíše položen na pevné podložce tak, aby k němu mohl volně přistupovat vzduch. Velice překvapivá však byla teplota procesoru, která se místy vyhoupla i přes 80 ° C. I přes to, že byl procesor rozpálený, udržel si stabilní výkon 3,5 GHz. Je však jasné, že dlouhodobým přehříváním vnitřku notebooku může docházet k rychlejšímu opotřebení.

ÚLOŽIŠTĚ

Úložiště je zde proveden v podobě 512 GB SSD disku, který je pro herní notebook takřka nezbytným. Zvolený SSD poskytuje každému uživateli dostatek výkonu i rychlosti pro zajištění naprosto plynulého a bezproblémového chodu.

VÝDRŽ

Celý stroj pak napájí 52,5 Wh baterie, která zajistí mírně nadprůměrnou výdrž. Při snížení jasu displeje téměř na minimum jsme se dostali na úctyhodných 7,5 hodin, což je o dvě více než je papírově udávaná hodnota. Na tu jsme se dostali až po zvýšení jasu na maximum. Během testování byl na notebooku spuštěna video smyčka a otevřený prohlížeč.

Závěr

HP Pavilion Gaming 16 je vysoce výkonný notebook vzhledem k tomu, v jaké cenové kategorii se pohybujeme. Máme zde určitě výkonou gafiku, velkokapacitní rychlé úložiště a poměrně výkonou grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti. Mezi klady také musíme zahrnout displej s vysokou úrovní jasu a zvuk, který sice postrádá plné basy, ale vzhledem k pořizovací ceně je výkon reproduktorů nadprůměrný. Notebook tak umožňuje vykonávat celé portfolio běžných věcí a hravě zvládne i hraní her v plných detailech a rozlišení FullHD. Nevýhodou však zůstává poměrně velká hlučnost a vysoká provozní teplota při hraní her. V momentě, kdy se klávesnice rozpálí na 50 ° C, začne to být mírně nepříjemné a může to v krajním případě až odvádět pozornost ze hry a snižovat celkový zážitek.

Za naši redakci však můžu tento notebook doporučit, protože poskytne zkrátka dostatek výkonu a místa na hraní her, které jdou běžně spustit jen na dražší modelech.

Zdroj: HP, uživatelské testování IT pro Tebe

Pozitiva:

mírně nadprůměrnou výdrž.

Ssd

Co je u tohoto displeje určitě pozitivní je vysoká úroveň jas

Bluetooth

nadprůměrný zvuk

Negativa:

vyhoupla i přes 80 ° C. I přes to, že byl procesor rozpálený, udržel si stabilní výkon 3,5 GHz. Je však jasné,

Při hraní náročnějších her dosahovala teplota notebooku na klávesnici dosahovala až 50 ° C,

s malou absencí basů

Problémem možná je, že klávesnice je stejná jako celý koncept notebooku, a to že jde trošičku z tuha.

HP Pavilion váží 2,35 kg a nejedná se tak o zcela lehký notebook. Tato váha je poměrně vysoká i vzhledem k tomu, že notebook je plastový a ne celokovový.