Zdroj: Pixabay

Vyhledávání přes Google používá asi 70% uživatelů internetu. Google má tak naprostý monopol, i když existují samozřejmě i jiné vyhledávače. I toto procento však stojí Google nemalé peníze, které třeba musí zaplatit společnosti Apple, aby ve svých zařízeních podporovala a preferovala právě vyhledávání přes Google. To by se do budoucna mohlo změnit.

Mluví se o tom, že Google musí Applu platit několik miliard dolarů. Na druhou stranu zobrazováním reklamy si Google vydělá mnohonásobek, takže se mu to vlastně vyplatí. Nedávno kvůli tomu Googlu skončil i před soudem za porušení antimonopolního zákona. To se nejspíše stalo impulzem pro Apple, aby urychlil tvorbu svého vlastního vyhledávacího systému.

Zdroj: Pixabay

Na víc již v roce 2018 si Apple najal odborníka z Googlu na vyhledávač, Johna Giannadreu. Jisté náznaky vlastního vyhledávače můžeme vidět již v iOS14 nebo v Applebot, který začal prohledávat internet, aby si vytvořil jistou databázi výsledků. V praxi tak můžeme pravděpodobně již brzy čekat nový vyhledávač od Applu. Jedinou otázkou však zůstává, zda dokáže Apple vyvinout natolik robustní a sofistikovaný systém, aby na tom budoucí uživatele, kteří přejdou od Googlu, netratili.

Zdroj: androidpolice.comxda-developers.com