Zdroj: Pixabay

Mezinárodní vesmírná stanice je mimo velice důležitým vědeckým pracovištěm, které přímo ve vesmíru zkoumá nejrůznější vědecké pokusy. V současnosti se zde nachází šestičlenná posádka složená z ruských a amerických astronautů. Jedním z těžkých úkolů techniků bylo zajistit životně důležité zdroje, jako je voda a kyslík, který se z vody vyrábí.

Již několik měsíců se však mezinárodní vesmírná stanice (ISS) potýká s velkým problémem týkající se úniku vzduchu. Je prokázáno, že tlak ve stanici klesá, ale zatím není známo kde. Jisté je jen, že únik je čím dál větší. Podle tamních ukazatelů má mít oproti jiným modulům největší úniky ruský modul Zvezda. Řešením, aby se posádka neomdlela nedostatkem kyslíku je dopravit na stanici více kyslíku, než bylo původně v plánu.

Zdroj: Pixabay

Původní díl ISS, modul Zarja, byl dopraven na oběžnou dráhu již v roce 1998. Druhý díl Zvezda pak dva roky poté. Právě tyto dva moduly jsou pro současnou posádku největší nebezpečí. Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos, Dmitrij Rogozin, však jakékoliv ohrožení posádky jednoznačně odmítá a tvrdí, že vzhledem ke stáří stanice se dají drobné problémy očekávat. Úniky jsou podle něj stále v normě.

Zdroj: European Space Agency, Veda.instory.cz