Zdroj: Pixabay

Mnoho lidí u nás, v České republice, i mnoho uživatelů iPhonů v současné době panikaří kvůli trasovacím aplikacím, jako je eRouška, a nazývají je „vládní šmírování“ či „praktiky StB.“ V případě iPhony lidé zaznamenali, že se nově objevila kolonka „kontakty s nákazou“ a veřejně pak sdílejí statusy „Pokud máte aktivní určení polohy, tak máte tuto funkci defaultně zapnutou od doby nainstalování aktualizace a ani o tom nevíte. Dávejte si pozor na tuto novou formu StB!“

Nejde však o žádné praktiky novodobé StB a sama společnost Apple potvrdila, že žádné údaje o kontaktech ani jejich osobní data s nikým nesdílí. Aplikace typu eRouška i trasovací aplikace v iPhonu nepoužívají žádné polohovací služby GPS, zaznamenávání hovorů či sdílení jakýchkoliv dalších citlivých dat. Jediné, co používají, je Bluetooth.

Jak trasovací aplikace eRouška vlastně funguje?

Trasovací aplikace obecně využívá Bluetooth, které skenuje okolí a zjišťuje, zda se k vám nepřiblížil někdo, kdo má také zapnuté Bluetooth a zároveň aktivovanou aplikaci eRouška. Váš mobil pak zaznamená sílu signálu z druhého zařízení a tak dokáže zhruba zjistit, jak je od vás druhý člověk daleko. Pokud dle nařízení hygieny je u vás nějaký kontakt blíže než dva metry po dobu delší než 15 minut, uloží si jeho unikátní ID. Nejde však o číslo telefonu, ale o číslo vygenerované aplikací eRouška.

Toto ID se pak uchovává ve vašem telefonu po dobu 14 dnů a zcela anonymně. Po této době jsou údaje vymazány, takže nedochází k žádnému odesílání dat státním orgánům. Pokud se uživatel eRoušky nakazí koronavirem, dostane od hygienické stanice unikátní kód, který zadá do své aplikace eRouška. Ta pak rozešle všem lidem, se kterými jste se byli ve vzdálenosti menší než dva metry po dobu delší než 15 minut, upozornění.

Vy sám pak nemáte sebemenší možnost zjistit, komu bylo co posláno, ani zkontrolovat seznam s kým jste se potkal. Potkat se v rizikovém kontaktu můžete jednoduše například v MHD, čekárně či v práci. Nákaza koronaviru je totiž vysoce infekční nehledě na to, zda tomu lidé věří či ne.

eRouška je ke stažení zde:

Zdroj: Novinky.cz