Zdroj: Pixabay

Na světlo světa pronikly poprvé zdrojové kódy jednoho z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších operačních systémů, Windows XP. Nyní je možné je na internetu dohledat hned v několika různých formách, nejčastěji pak jak torrentový odkaz. Mimo zdrojových kódů Windows XP unikly pak také zdrojové kódy na operační systém Windwos Server 2003, který v podstatě stál na základech Windows XP.

Zdrojové kódy Windows XP byly jedno z nejstřeženějších tajemství společnosti Microsoft, i když je s podivem, že samy soubory o sově tvrdí, že jsou sdílené již celá léta. V tuto chvíli se však celá společnost Microsoft posunula již někam jinam, a proto pro ní není tento únik žádnou velkou hrozbou. Navíc společnost Microsoft ukončila podporu tohoto operačního systému již v roce 2014 s tím, že v roce 2017 udělal ještě jednu malou výjimku kvůli viru Wannacry.

Společnost Microsoft se již v minulosti musela vypořádat s problémy týkající se úniku kódů. Například před několika lety unikl celý 1GB kódu ze současné verze Windows 10. Letos zase unikly kód z operačního systému konzole Xbox. Vedení společnosti se k tomuto problému zatím nijak nevyjádřilo a je pravděpodobné, že se tím asi ani nikdo z Microsoftu zabývat nebude. Od doby, kdy vyšly Windows XP, prošel tento operační systém a jeho součásti takovou radikální změnou, že Windows 10 nemají prakticky nic společného s Windows XP a znalost kódu z Windows XP nijak nepomůže hackerům zaútočit na současný operační systém.

Zdroj: theverge.com