Zdroj: Pixabay

Naše současná medicína je již na takové úrovni, že dokáže lidem s rozsáhlými popáleninami pomoci od nevzhledných jizev či dokonce transplantovat celý kus kůže. Problém až do dnešních dnů byl s tím, že tato kůže byla syntetická a nebyla citlivá a a ni nereagovala na bolestivé podněty. Nově proto přišel tým vědců z Rmit University s nápadem vyrobit umělou kůži pro pacienty, protetické náhrady ale i pro roboty takovou, že bude citlivá právě na bolestivé podněty a bude reagovat na dotek.

Tato nově vyrobená elektronická kůže má schopnost reagovat a podat zpětnou vazbu téměř v reálném čase. Celá kůže je pak vyrobena z ultra tenké elektronické vrstvy biokompatibilního silikonu s integrovanými elektronickými paměťovými buňkami. K tomu je navíc opatřena senzorem na snímání tlaku a svrchní vrstvou, která dokáže reagovat na změny teploty. Dokáže tak celkem obstojně nahradit neurony, nervové dráhy i receptory v lidské kůži.

Vedoucí vývoje, Ataur Rahman, tvrdí, že jejich umělá kůže je natolik sofistikovaná, že dokáže vyhodnotit a rozeznat rozdíl mezi úderem či píchnutí špendlíkem. Cílem není zprostředkovávat bolest, ale simulovat efektivní obranný mechanismus, který je přirozený lidskému tělu. V praxi by pak mohla tato kůže sloužit při výrobě protetických náhrad končetin s tím, že by nová o smysly doplněná kůže dokázala ochránit nejen nositele, ale i samotnou protézu před případným zničením. Sami vývojáři považují toto za přelomový vynález, ale dodávají, že do praktického využití zbývá ještě velký kus cesty.

Zdroj: engadget.com