Zdroj: Pixabay

Americký prezident Donald Trump se již delší dobu snaží „vyčistit“ Spojené státy americké od všeho Čínského, i když k tomu nemá třeba ani důvod. Po zablokování výrobců mobilních telefonů Huawei a ZTE si všiml, že i celosvětově oblíbená aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok pochází z Číny a chce ji zablokovat na celém území USA.

TikTok však tuto nastávající hrozbu vyřešil poměrně elegantně. Nabídl dvacetiprocentní podíl americké softwarové společnosti Oracle a dalším americkým investorům, čímž se TikTok stal z více než poloviny americkou firmou a jako takový může zůstat i na americkém trhu. Většinovým vlastníkem až doposud byla čínská společnost ByteDance. Donald Trump prohlásil, že se do 36 hodin vyjádří s definitivní platností a dalším osudu TikToku.

„S úžasem zjišťuji, že to není povoleno. Když jsou ochotni zaplatit vládě velkou částku, není jim to dovoleno, protože neexistuje žádná legální cesta, jak to udělat,”

Nová společnost, která má provozovat aplikaci TikTok se bude jmenovat TikTok Global a podle dohody by ve správní radě měl být většinový podíl amerických investorů a Američané by dokonce i generálního ředitele. Veškeré tyto plány jsou však jen návrhy, které musí Americké Ministerstvo financí a Donald Trump ještě schválit.

Hlavním důvodem, proč vlastně dochází k většinovému prodeji je srpnový projev Donalda Trumpa, který se obává čínského vlivu a čínského rizika pro národní bezepčnost. Na obranu společnost ByteDance tvrdí, že žádné informace s čínskou vládou nesdílí. Trump také požadoval vysokou finanční částku za povolení působení v USA. Jeho právníci však zjistili, že americké právo neumožňuje.

Zdroj: The Guardian.com