Zdroj: Pixabay

Spojené státy americké se obávají nejrůznějších kybernetických útoků, nejčastěji přicházejících z Ruska či Číny. Tato obava vrcholí spolu s blížícími se prezidentskými volbami v USA, protože panuje podezření, že minulé volby byly ovlivněny právě Ruskem.

Nyní však ruský prezident Vladimir Putin nabídl Spojeným státům americkým jakousi vzájemnou spolupráci právě v prostoru kybernetické bezpečnosti. Součástí tohoto návrhu jsou i záruky nevměšování se do cizích voleb a do vnitrostátních záležitostí druhé strany. Oficiální prohlášení ruského prezidenta je zveřejněno na webových stránkách Kremlu.

Zdroj: Pixabay

Putin podal vstřícnou ruku a navrhuje Trumpovi celý program nejrůznějších opatření k nastolení nových vztahů mezi USA a Ruskem včetně maximálního využití potenciálu, který skrývají informační a komunikační technologie. Zároveň chce Putin uzavřít novou mezivládní dohodu o prevenci incidentů v informačním prostoru.

Má se jednat o paralelní dohodu s doposud platnou dohodou z roku 1972 mezi SSSR a USA o prevenci incidentů na volném moři a ve vzdušném prostoru nad ním. Zda to Spojené státy americké přijmou není zatím jasné. Ještě donedávna osočovali Ruskou federaci z narušování vnitrostátních záležitostí. Na druhou stranu, pokud je návrh z Ruské strany upřímný, pomohlo by to pravděpodobně bezpečnosti v celosvětovém kyberprostoru.

Zdroj: Reuters.com