Zdroj: Pixabay

Mnoho z nás se snad někdy podivovalo nad tím, že si platí u svého operátora rychlý internet a při tom vše jde tak pomalu. Je to proto, že operátoři garantují nějakou rychlost, ale třeba jen na minutu denně. Nyní díky zásahu ČTÚ budou muset ve smlouvách uvádět přesnou rychlost, kterou můžou zákazníkovi garantovat alespoň 90% dne.

Český telekomunikační úřad chce ještě v tomto roce udělat reklamní kampaň, ve které bude občany informovat. Operátoři, kteří to nebudou dodržovat budou pokutováni. Zaměstnanci ČTÚ provedli během léta průzkum a zjistili, že poskytovaná rychlost a inzerovaná rychlost jsou diametrálně odlišné.

Zdroj: Pixabay

Některé přípojky v domácnostech nejsou ani schopny dosáhnout rychlosti, kterou si zakoupili od operátora. Roli hraje také snižování šířky pásma či velká vzdálenost od ústředny. To přimělo ČTÚ, aby stanovilo závazné parametry pro poskytování internetového připojení stejně jako parametry odchylek od skutečného výkonu služby.

Podle zástupců ČTÚ by toto nové nařízení mělo přispět k pročištění trhu a k možnosti výběru internetového připojení podle relevantnějších údajů. V České republice je dohromady 2055 operátorů, kteří poskytují internetové připojení a dalších 205 poskytujících připojení přes mobilní sítě. Tento krok nelze hodnotit jinak než pozitivně. Vždy je důležité, aby koncový zákazník dostal, za co si zaplatil.

Zdroj: Novinky.cz