Zdroj: Pixabay

Společnost Microsoft v květnu poslala do svého operačního systému Windows poměrně rozsáhlou aktualizaci, která s sebou přinesla několik vylepšení a oprav. Mimo to se však zdá, že omylem poslala i jednu chybu, která mohla v konečném důsledku zkrátit životnost SSD.

SSD je v současné době velice populární paměťové médium, protože oproti jiným má bezpočet výhod, avšak má pouze omezený počet cyklů zápisu do jedné paměťové buňky, i když se omezení počítá v řádech desítek tisíc cyklů. Jinými slovy každým nepotřebným přístupem zkracujeme zbytečně životnost svého disku.

Microsoft připravuje v rámci Build 19551.1005.20H2 novou verzi funkce, tzv. Optimalizace jednotek. Ta by měla v budoucnu optimalizovat využití a minimalizovat zbytečné přístupy k buňkám. Právě od jarní velké aktualizace byla tato funkce narušena, protože si jednoduše nedokázala udržet v paměti, kdy se disk optimalizoval naposledy.

V praxi tak mohl počítač provádět pravidelnou optimalizaci klidně každý den. Neočekává se, že by byla potřeba velká optimalizace dat, pokud již proběhla předchozí den, nicméně životnost se tím zkracuje. Server Bleepening Computer uvádí, že v současné době by již měla společnost Microsoft rozesílat novou sadu aktualizací, která toto opravuje.

Zdroj: blogs.Windows