Zdroj: Pixabay

Je běžné, že na podzim řádí každoročně chřipková epidemie. Většinou to nikoho ani moc nepřekvapí, ale v dnešní době je mnoho lidí na rozpacích, protože neví, zda poznají běžnou chřipku od příznaku nákazy koronavirem. Obě tyto choroby mají celkem podobné příznaky jako suchý kašel, horečka a únava.

Jak virus chřipky, tak virus SARS-CoV-2 se přenášejí zcela shodně kapénkami, přímým kontaktem či přes různé kontaminované předměty. Tím pádem je logické, že jako prevence poslouží úplně stejné hygienické návyky v podobě mytí rukou, zakrývání úst a dezinfekce.

Zdroj: Pixabay

Rozdíl je pak hlavně v inkubační době, kdy COVID-19 má inkubační dobu 5-6 dní, kdežto chřipka pouze 3 dny. To je také důvod, proč se chřipka šíří výrazně rychleji než COVID-19. Dalším rozdílem jsou rozdíly v některých příznacích. Při nákaze koronavirem například vůbec nemáte rýmu nebo ucpané dutiny, ale hrozí ztráta čichu, chuti a také velká dušnost.

Dalším rozdílem, který ale běžný pacient nijak nezaznamená, je počet pacientů s těžkým průběhem, který je u COVID-19 zhruba výrazně vyšší a je zde také zhruba 40x větší riziko úmrtí. Poslední odlišností jsou rozdílné rizikové skupiny, kde u běžné chřipky jsou nejvíce ohrožení nejmladší děti, kdežto u COVID-19 jsou rizikovou skupinou starší lidé či lidé s chronickým onemocněním. V každém případě je vždy lepší v případě jakýchkoliv pochyb zavolat svého praktického lékaře a poradit se s ním.

Zdroj:Světová zdravotnická organizace