Zdroj: Pixabay

Snad každý z nás se do jisté míry potýká s problémem zápachu z vlastního potu. V dnešní době existují různé přípravky, voňavky či deodoranty, který tento nepříjemný zápach eliminují. Michelle Ruddenová z Yorské univerzity však hledala odpověď na otázku, zda mají bakterie žijící na povrchu lidské kůže nějaký vliv na odpudivý zápach.

Z výzkumu je patrné, že mikroorganismus Staphylococcus hominis, který se běžně v podpaží vyskytuje, je živnou silou pro sloučeninu Cys-Gly-3m3sh, což je v podstatě sloučenina, která je vylučována potními žlázami, ačkoliv je sama o sobě bez zápachu.

V praxi vypadá celý proces asi následovně: Staphylococ požírá molekulu Cys-Gly-3m3sh, ale nedokáže ji spořádat celou, proto vždy vyvrhne zbytek spolu s nepotřebnými enzymy. V momentě, kdy se dostane zbytek sloučeniny do styku s enzymy, dojde k přeměně na velice nepříjemně zavánějící thiol. Náš čich je natolik dokonalý, že i velice malé množství thiolu, ze skupiny sirných alkoholů, zaznamená a zpravidla je cítit po sýru či cibuli.

Při dalších pokusech a výzkumech pak zjistili, že Staphylococ obsahuje specifický gen, který produkuje enzymy způsobující nelibí zápach. V momentě, kdy zkusil vědecký tým přemístit tento gen do jiného druhu Staphylococa, začal tento enzym produkovat také. Výsledek je, že se potvrdilo, že zápach z podpaží je starší než lidstvo samo. Prapředek současné bakterie Staphylococcus Hominis vznikl zhruba před 60 miliony let, což je období, kdy zde přebývali dinosauři. Vědecký tým očekává, že do budoucna pomůže toto nové zjištění při výrobě kosmetický produktů pro eliminaci zápachu.

Zdroj: Novinky.cz