Zdroj: Pixabay

VZHLED

Huawei P40 Lite E překvapí hned při prvním dotyku svou vahou, která je nižší díky tomu, že celý mobil je z plastu a nenajdete zde žádné kovové či skleněné části. Nejlépe pak vypadá v černém provedení, kde plastový zadní kryt vypadá jako doplněný o skleněnou desku. Jiná barevná provedení pak působí celkem levně. Telefon v ruce sedí velice pohodlně a nikde nemáte pocit, že vám něco překáží.

Přední straně dominuje velký 6,39 palcový IPS displej, který disponuje rozlišením 1560 x 720 pixelů. Malou vadou na kráse je pak jemnost displeje, která je pouhých 269 pixelů na palec. To v porovnáním s konkurenční Samsung Galaxy A51, který má rozlišení displeje 1 080 × 2 400 a jemnost displeje 405 pixelů na palec, není příliš mnoho. Bohužel se malá jemnost projevuje i viditelným rastrem, který může někdy kazit dojem například při sledování filmů. Svítivost displeje se dá hodnotit jako průměrná. V naprosté většině případů vás to nijak neomezí, problém může nastat akorát na přímém slunci.

Velice pozitivní jsou však tenké rámečky kolem displeje, které neubírají na přední straně prostor pro displej. Výjimku však tvoří spodní část, která je malinko objemnější. V levém horním rohu pak najdeme v displeji zabudovanou 13megapixelovou kamerku pro focení krásných selfie. Čtečku otisku prstů nenajdeme tak, jak jsme u mnoha telefonů zvyklí vpředu, ale naopak vzadu.

Vezmeme-li však v úvahu, že telefon se dá na trhu sehnat za něco málo přes tři tisíce, je to velice povedený kousek, který může svým vybavením konkurovat telefonům ve vyšší cenové kategorii. Tento telefon zkrátka neurazí, ale spíše potěší.

TECHNICKÉ VYBAVENÍ

V útrobách telefonu najdeme mohutné srdce v podobě proceosru KIRIN 710F, který je v podstatě obdobou s QUALCOMM SNAPDRAGON 665. Tento osmi jádrový procesor o výkonu 2,2 GHz bohatě dostačuje na běžné používání a dokonce zvládne i náročnější hry. K tomu mu pomáhá i 4GB operační paměť a 64 GB velké vnitřní úložiště, které si můžete ještě rozšířit pomocí micro SD karty.

Telefon potěší jistě i svou výdrží. Při našem testování vydržel telefon bez větších problémů při běžném užívání zhruba dva a půl dne. Může za to baterie s kapacitou 4000 MAH. Kvůli absenci USB-C však nabíjení tohoto telefonu trvá trochu déle než u jeho dražších kolegů.

OPERAČNÍ SYSTÉM

V Huawei P40 Lite E najdeme operační systém Android 9 s nadstavbou EMUI 9, ale bohužel zde nejsou Google Mobile Services, resp. žádnou aplikaci od Googlu včetně Gmailu, Youtube, Google Kalendáře nebo Google Play. Místo Google Play jsou zde Huawei Mobile Services a obchod App Gallery. Mnoho vývojářů však nabízí své aplikace i v rámci Huawei Mobile Services, takže pokud nepotřebujete zálohovat své fotky na Google Photos, bohatě si s nadstavbou EMUI 9 vystačíte.

FOTOAPARÁT

Fotoaparátů má tento telefon hned několik, tři z toho jsou na zadní straně ukryté ve vertikálně umístěném modulu a na přední straně se pak ještě nachází selfie fotoaparát. Hlavní fotoaparát má 48 mpx a spojuje čtyři pixely do jednoho pixelu, takže v praxi vlastně dostaneme 12 mpx obrázek. Vývojáři zapojili do fotoaparátu i umělou inteligenci, která ne vždy je k dobru.

Většina fotek působí přesvíceně, přesaturovaně a má špatný dynamický rozsah. Na druhou stranu fotoaparát disponuje i řadou funkcí, které opravdu potěší. Mimo klasické HDR je tu i časosběrné natáčení, zpomalené natáčení či velice efektivní panorama. Je zde i možnost fotit portrét, který zaostří objekt a okolí pak rozmaže, což má zřejmě napodobit focení klasickou zrcadlovkou. U videa si pak můžete navolit kvalitu až Full HD při 60 snímcích za vteřinu. Ovšem i sám telefon se vám pokusí nabídnout spíše zavedený standard 30 snímků a HD.

ZÁVĚR

Mobilní telefon Huawei P40 Lite E je na trhu k dispozici za něco málo přes 3 000 Kč a ve své cenové kategorii bezpochyby vyniká. Důvodem nízké ceny je jednoznačně absence Google Mobile Services, které ale pro někoho nemusí být vůbec důležité a hravě se bez nich obejde. Telefon navíc má i 3,5 milimetrový Jack konektor, který je pro některé také velkou výhodou. Když se shrnou klady jako pohodlné držení, dobrý výkon, váha, příjemné uživatelské prostředí a dlouhá vydrž a zápory jako absence Google Mobile Services a místy přepálený fotoaparát má tento model velkou šanci najít si své příznivce na trhu a stejně jako jeho předchůdci z řady Lite umístit se na předních příčkách v žebříčku populárních modelů.

Zdroj: Huawei.com