Zdroj: Pixabay

Celý internet a všechny webové stránky podléhají určitým standardům, které se však v průběhu času vyvíjejí. Nyní se však objevil jeden návrh na změnu standardu, který chce absolutně rozkopat to, jak weby fungují doteď. Jde o koncept Web Bundles  od společnosti Google, která se může pochlubit tím, že většinu celého trhu s weby ovládá.

V praxi by pak šlo o to, že na webovou stránku by už neodkazoval hyperlink, ale celá webová stránka by byla zabalena do jediného souboru typu Concise Binary Object Representation (CBOR), který by byl přiložen. V současnosti se web skládá z mnoha souborů základních HTML, PHP, kaskádových stylů, skriptů, obrázků a mnoho dalšího. Vývojáři se domnívají, že by to dopomohlo lepší distribuci webových stránek, protože byste je mohli nahrát na flashku, uložit v počítači či poslat přes Bluetooth.

Podle odborníků je však výhodou současné podoby webu, že si například každý návštěvník může volně filtrovat, co chce zobrazovat, může si odfiltrovat obrázky, reklamu, atd. V nové podobě by bylo něco takového prakticky nemožné, protože vše by přišlo jako jeden ucelený soubor. Nejde však jen o filtrování, ale i o bezpečnost, protože je mnoho různých doplňků a škodlivého kódu, který je zablokován právě na základě URL nebo svého obsahu.

Weby by se tak, zjednodušeně řečeno, transformovali do jakýchsi „PDF“ souborů, které se také nedají měnit, a webový prohlížeč by jen zobrazoval striktně nastavený obsah. Bezpečnostní experti zároveň poukazují, že pokud se koncept Web Bundles stane skutečností, bude téměř triviální provést jakýkoliv útok. Nezbývá než věřit, že tento návrh nakonec neprojde.

Zdroj: web.dev