Zdroj: Pixabay

Před deseti lety podal rakouský právník Max Schrems žalobu na praktiky Facebooku, čímž vyvolal velký soudní spor trvající dodnes. Pár let po této žalobě se navíc přišlo na to, že americká špionážní organizace NSA má díky svému programu Prism plný přístup do systému Googlu Facebooku, Applu a mnoha dalších společností. To vedlo Evropský soudní dvůr ke zrušení dohodě o mezinárodním přenosu dat mezi kontinenty. Nově vydala Irská komise pro ochranu osobních údajů předběžný soudní příkaz, který přímo Facebooku zakazuje vyvádět jakákoliv data mimo území Evropy.

Evropská unie se již od července zabývá otázkou, jaké dokáže vlastně Facebook poskytnout záruky proti špehování a jeho vlastních uživatelů americkými výzvědnými službami. Facebook se na adresu tohoto sporu varoval, že pokud by musel bude vydán zákaz sdílení uživatelských dat do USA, bude pravděpodobně nucen z Evropy odejít, a to i přes mnohamilionový počet jeho uživatelské základny.

"V případě, že by byl Facebook terčem stoprocentního zákazu přenosu dat uživatelů do Spojených států, není jasné, jak by za takových okolností mohla firma poskytovat služby Facebooku a Instagramu v Evropské unii.Právní dokumenty, které jsme předložili vysokému soudu v Irsku, vysvětlují onu prostou realitu, že Facebook a mnoho dalších firem, organizací a služeb spoléhá na přesun dat mezi Evropskou unií a Spojenými státy, což jim umožňuje provozovat své služby. Absence bezpečného a legálního mezinárodního přenosu dat by poškodila ekonomiku a ohrozila růst podniků založených na zpracovávání dat v Evropské unii, zrovna v době, kdy se snažíme o ozdravění ekonomiky z covidu-19."

Mluvčí společnosti Facebook dále prohlásila, že v případě, že by nebylo žádným způsobem možné sdílet data do USA neví, jak by Facebook mohl vůbec poskytovat služby Facebooku a Instagramu v rámci EU. Přesun dat a jejich vyhodnocování je totiž prakticky základem činnosti Facebooku. Na druhou stranu absence bezpečného a legálního mezinárodního přenosu dat by mohla poškodit evropskou ekonomiku a zároveň by s největší pravděpodobností byl ohrožen i růst společností založených na zpracování dat v Evropské unii.

Zdroj: BusinessInsider.com