Zdroj: Pixabay

Elon Musk, CEO Tesly, uskutečnil tuto úterý akci nazvanou Battery Day, během které představil svou vizi týkající se budoucnosti automobilky Tesla. Jeho novým cílem je začít produkovat nový a zatím nejdostupnější model, který by byl určen do městského provozu a který by byl zároveň vybaven novým typem baterie. Cena tohoto modelu by v přepočtu vycházela na cca 575 tisíc korun.

V dnešní době je pak nejlevnější modelem Tesly Model 3 v základní výbavě, který vychází na 805 tisíc korun. Elon Musk pak celou situaci komentoval slovy: „Nemáme skutečně cenově dostupný vůz, a to je něco, co chceme v budoucnosti změnit.“ Hlavním důvodem, proč Elon vůbec rozebíral plány společnosti Tesla v rámci Battery Day je jeho přesvědčení, že právě nové technologie baterií jsou hlavním klíčem ke zlevnění elektromobilů a jejich větší dostupnosti široké veřejnosti.

Zároveň Elon nastínil, že chce mimo jiné snížit i cenu za běžnou kilowatthodinu, kterou se mu povedlo za posledních deset let srazit z 25 tisíc korun na 3 500 korun. Tím by zlevnil i druhý aspekt elektromobilů – náklady na provoz. V tuto chvíli však nemáme žádné další oficiální informace o novém modelu kromě předpokládaného dojezdu 320 km a schopnosti být plně autonomní, tzn. že by nový model měl mít autonomitu stupně 5.

Posledním cílem, který Elon Musk představil na Battery Day, byl vysněná produkce Tesly, která má být 20 milionů kusů vozidel za rok. To je pro představu dvakrát více než má celosvětově největší automobilka Volkswagen. Trh je však na megalomanské plány Elona Muska zvyklí a možná právě proto klesly akcie Tesly po úterní přednášce tak výrazně, že tržní hodnota společnosti se propadla o více než 1,2 bilionu korun.

Zdroj: The Verge.com