Zdroj: Pixabay

Čínská společnost Zhenhua Data je prakticky neznámá společnost pocházející z Šen-čenu z jihovýchodní Číny. Mimo to, že je propojena úzce z Čínskou lidově osvobozeneckou armádou, se zajímá o milióny významných a společensky či veřejně činných lidí z celého světa a vytváří si o nich poměrně pestrou databázi.

Odhalit tuto databázi zájmových osob se podařilo docentu Chrisu Baldingovi z vietnamské Fulbrigtovy univerzity. Překvapivé až šokující je, že se zde nacházejí informace o politicích, diplomatech, aktivistech, akademických pracovnících, mediálních osobnostech, podnikatelích, vojenských důstojnících či vládních zaměstnancích. Navíc je databáze doplněni i o údaje o jejich dětech, blízkých osobách a příbuzných.

Zdroj: Pixabay

Podle všeho mělo být hlavním cílem sledovat sociální sítě a skrz ně i vývoj názorů a politickou situaci v jednotlivých zemích. Veškerá data pak procházela přes analytické nástroje, které vyhodnocovali, kde má Čína uplatnit svůj vliv. Na seznamu zájmových osob se tak ocitly i členové britské královské rodiny i s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Na seznamu se však ocitly i některé české osobnosti, třeba ředitel BIS Michal Koudelka, Jaroslav Faltýnek, ministr obrany Lubomír Metnar či bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Přesný účel celé databáze není znám, ale vzhledem k tomu, že se zajímá i o rodinné příslušníky panují u bezpečnostních expertů obavy o zvyšování vlivu Číny přes vydírání. V Austrálii se již nad problematikou vlivu Číny bouřlivě diskutuje.

Zdroj: bbc.com,  theregister.com