Zdroj: Pixabay

Archeologové se již mnoho let snaží nějakým způsobem rekonstruovat podobu historických osobností. Nyní se jim snažil počítačový grafik z Toronta, Daniel Voshart, pomoci tím, že prostřednictvím umělé inteligence a funkcí ve Photoshopu představil světu nejpravděpodobnější podobu slavných římských císařů z období tzv. principátu, kteří vládli ve svém impériu od roku 27 před Kristem až do roku 285 našeho letopočtu.

Pro vytvoření unikátní kolekce 54 portrétů římských císařů využil Voshart neuronovou síť Artbreeder, což je volně dostupná technologie určená obecně pro tvorbu grafických dat. Voshart vycházel z bílých mramorovýsh bust jednotlivých císařů, které zkrátka ve Photosohpu obarvil a následně je nechal pomocí Arthbreederu uměle zestárnout, protože většina císařů se vyobrazovala jako statní mladíci v plné síle.

"Mým cílem nebylo romantizovat císaře nebo z nich dělat hrdiny. Vycházel jsem z teorie, že tehdejší umělci se je snažili vylepšovat, proto jsem se snažil udělat výslednou podobu o něco ošklivější."

Pokud někde nedohledal příslušnou bustu, vycházel z portrétu na dobových mincích. Závěrečnou podobu pak Voshart opět dodělal ve Photoshopu, kde si pohrál s texturou kůže, vlasů, barvou očí, atp. Sám autor podotýká, že použitá technologie je velice užitečný nástroj, který mohou dle jeho příkladu využívat jak historikové, antropologové, archeologové, ale i široká vědecká obec.

Zdroj: Voshart.com