Zdroj: Pixabay

Od pradávna touží každý jeden z nás prožít šťastný život s milujícím partnerem. Při vstupu do nového vztahu proto chvíli váháme, zda je právě tento partner pro nás tím nejlepším řešením až do smrti. Týmu psychologů z Kalifornské a Západoontrarijské univerzity to nedalo a zkusili přijít na to, co je pro náš úspěšný a spokojený partnerský život skutečně to nejdůležitější.

Vzali si proto na pomoc umělou inteligenci, které předložili dohromady 43 balíčků sociologických dat, jež obsahovaly informace od tisíců párů, kteří hodnotily své prožitky. Výsledkem celé analýzy bylo zjištění, že z pohledu prožitků jsou pro vztah důležité tyto faktory: zda nás partner bere vážně, zda nás dokáže ocenit a zda nás sexuálně uspokojí.

Zdroj: Pixabay

Nejedná se však o recept na zaručený vztah, protože absolutně nepočítá s povahovými vlastnostmi jedinců, empatií a především s láskou. Protože vztah bez lásky, který splní všechny tři výše uvedené faktory nemá zpravidla dlouhého trvání. Stejně tak mohou vztah nabourat i další vlivy v podobě osobních neúspěchů, depresí, negativním přístupem, nedůvěra, atd.

Zajímavé je, že ze získaných dat také vyplývá, že nikoho ani tak nezajímají vaše přednosti, jako spíš nedostatky. Jinými slovy nikoho nezajímá, že jste vtipný a zábavný, když občas žárlíte. Vztahy proto asi ještě nějakou dobu budou záležitostí osobních preferencí než výběru umělé inteligence. Následky konec konců můžeme pozorovat i ve známém českém filmu „Hodíme se k sobě, miláčku…?“

Zdroj: Nedd.Tiscali