Zdroj: Pixabay

Až donedávna si mohli cestující v pražském metru užít bezplatnou wi-fi a brouzdat na internetu. To by mělo co nejdříve skončit a k dispozici by měla být „pouze“ vysokorychlostní síť LTE, která bude k dispozici všem, kteří si u svého operátora pořídí datový balíček.

„Chceme ve spolupráci s operátory rozšiřovat do celé sítě pražského metra nejmodernější technologie, což je v tuto chvíli vysokorychlostní síť LTE, v budoucnu pak i 5G.Nechceme podporovat dvoukolejnost a zbytečně vynakládat další peníze na budování a provozování paralelního systému, který nikdy nemůže poskytnout takovou rychlost, kvalitu a stabilitu signálu jako síť LTE. Náklady na vybudování vlastní sítě wifi ve stanicích metra, bez pokrytí tunelů, by se pohybovaly ve stovkách milionů korun, další desítky milionů ročně by nás stál provoz a údržba celého systému. Tyto prostředky jsme ušetřili, když jsme se rozhodli pokrýt metro sítí LTE.“

Zavést mobilní signál a internet do podzemí stojí při tom nemalé finance. Podle šéfa dopravního podniku jsou průměrné náklady na pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi 10 milionů korun. Fyzickou instalaci a údržbu má pak na starost společnost CETIN a společenství operátorů.

Aktuální pokrytí linek metra vysokorychlostním internetem:

Linka Aúsek Nemocnice Motol – Muzeum (10 stanic)

Linka Búsek Smíchovské nádraží – Anděl a úsek Florenc – Českomoravská (5 stanic)

Linka Cúsek Nádraží Holešovice – Roztyly (12 stanic)

V tuto chvíli je internetem pokryto jen úzké centrum města, ale ještě letos chce pokrýt tzv. širší centrum města, zahrnující například stanice Českomoravskou na lince B, Hradčanskou na lince A či Dejvickou na lince A. Díky tomu si budou moci cestující užít internet od Motola až po Muzeum. V příštím roce se Dopravní podnik hlavního města Prahy chystá vybavit internetem ještě dalších 22 stanic a přilehlých tunelů.

Zdroj: Seznam Zprávy.cz