Zdroj: Pixabay

Americká vesmírná agentura chce v co nejbližší době dostat člověka opět zpět na Měsíc pomocí vesmírného programu Artemis. Zároveň by na Měsíci měla vzniknout jakási vesmírná stanice, která by podobně jako mezinárodní vesmírná stanice, měla umožnit trvalé pobyt člověka.

I v tomto revolučním vesmírném programu nelze myslet jen na dobývání vesmíru a posouvání možností lidstva, ale je potřeba vyřešit i primitivní a přízemní otázku, jako například kam budou „Měsíčňani“ chodit na záchod? Avšak i touto otázkou se musí zabývat seriózní vědecké týmy.

Tamní toaleta však bude muset splňovat hned několik podmínek. Bude se muset předně vypořádat s šestinovou gravitací oproti Zemi či stavem bez tíže, zároveň bude muset pracovat při nedostatku vody a v neposlední řadě bude muset vyhovovat jak dámám, tak pánům. Tento problém již narostl do takových rozměrů, že NASA vyhlásili veřejnou soutěž nazvanou „Lunar Loo Challenge.“

NASA pochopitelně již vytvořila mnoho toalet určených pro stav bez tíže, ale vzhledem k mnoha dekádám činnosti hrozí jisté vyprahnutí nápadů, proto chce načerpat podněty a zajímavé nápady od veřejnosti. Autor nejlepšího nápadu či podnětu pak bude odměněn finanční částkou v přepočtu 836 000 Kč. Ať už toaleta dopadne jakkoliv, lze s jistotou tvrdit, že to bude pro astronauty co nejpřirozenější s ohledem i na pohodlí. Během prvního letu na Měsíc měli astronauti k dispozici pouze pytlíčky a vyměšovací plastové trubky.

Zdroj: Engadget.com