Zdroj: Pixabay

Server Heureka je jeden z nejpopulárnějších srovnávačů ve střední a východní Evropě, který každý měsíc navštíví v průměru tři milióny reálných uživatelů, kteří vybírají z dvaceti sedmi milionů produktů pocházejících z desítek tisíc internetových obchodů. Díky tomu se zařadil server Heureka mezi 10 nejnavštěvovanějších webů v Česku.

Nyní se společnost Heureka Group rozhodla zažalovat svého největšího konkurenta Google. I když Evropská komise již Google před třemi lety pokutovala ve výši 62 miliard korun v souvislosti s monopolem, znovu podle Heureky využívá svého monopolního postavení při srovnávání cen ve vyhledávání a uživateli nabízí vlastní službu Nákupy. To, co Heureka Group požaduje je ušlý zisk, který byl za období 2013 až 2017 vykalkulován na 395 milionů korun.

"Víme, že na reálné chování Googlu budeme mít jen malý vliv. Přesto chceme využít tuto cestu a skrz žalobu se vymezit proti chování Googlu. Stejný krok zvolilo i sedm dalších evropských cenových srovnávačů."

Jedinou viditelnou reakcí společnosti Google na pokutu ze strany Evropské komise pak bylo zřízení programu Comparison Shopping Partner (CSS) – uživatel tak při vyhledávání zboží má možnost vidět i odkaz na srovnávač, z kterého byla cena převzata.

Google se k nové žalobě prozatím odmítá vyjádřit. Žaloba ze strany Heureky přichází i proto, že proti původnímu rozsudku proti Googlu, který však není pravomocný, se Google odvolal. Do dnešního dne tak nepadl žádný finální rozsudek. Evropská komise se ani nevyjádřila k objektivnosti nového programu Googlu CSS. Zda konečně zaujme Evropská komise nějaké pravomocné stanovisko je prozatím nejasné.

Zdroj: CzechCrunch.cz