Zdroj: Pixabay

Když jsme v roce 1999 viděli první díl Matrixu, asi každý záviděl hlavním hrdinům, že si všechny vědomosti jen tak nahrají přes speciální port do hlavy. V té době to samozřejmě bylo těžké sci-fi, ale dneska se to díky Elonu Muskovi může stát i realitou. Jeho společnost Neuralink se již od loňského roku zabývá myšlenkou Brain Machine Interfaces (BMI), což v praxi znamená vytvoření jakéhosi rozhraní či portu, pomocí kterého se budou moci vyměňovat data mezi mozkem a technologiemi.

Společnost Neuralink již od svého vzniku hlásala, že pracuje na možnostech interakce mezi lidským mozkem a počítačem. Zjištění, v jakém stádiu se výzkum nachází šokovalo snad celý svět. Svůj výzkum prezentovala na laboratorních potkanech, kterým bylo implementováno na 1 500 elektrod.

Stejně jako potkanům by mělo být i lidem implementováno několik čipů přímo do nervové struktury mozku. Neuralink tvrdí, že hlavním cílem je možnost zlepšení celkové mobility, zlepšení zraku a dalších smyslů¨u postižených lidí. Elon Musk je však na rozdíl od vedení Neuralinku uchvácen možností propojení umělé inteligence a lidského mozku – tím dojde k vytvoření jakéhosi Cyborga. Elon Musk navíc stále tvrdí, že již v blízké budoucnosti dokáže úspěšně převádět data mezi technologiemi a lidským mozkem.

V tuto chvíli se již chystá za pomoci speciálních robotů implementovat čip do lidského mozku a propojit ho pomocí speciálních elektrod připomínající velice slabou nit. Mohl by tak streamovat širokopásmová elektrofyziologická data do zařízení pomocí ultrajemné polymerní sondy. Díky tomu chce Elon již v následujících měsících představit funkci pro prezentaci a překlad myšlenek na skutečný příkaz, který je pak schopna technologie zpracovat, např: „ OK Google, zavolej domů …“.

Vědecká obec je však skeptická a výroky Elona bere spíše jako marketingový tah, protože podle nich není lidská věda natolik pokročilá aby něco takového v tuto chvíli bylo možné. Pravdou zůstává, že nikdo neví, co se za zdmi Neuralinku odehrává. Není zkrátka  prozatím možné dekódovat každý výboj v každém neuronu a přesně interpretovat daný povel. Dr. Henry Marsh, přední neurochirurg, poznamenává, že mozek není jako kost, sval nebo kůže, které se hojí. Mozek po jeho narušení zůstane již navždy narušen.

Zdroj: CBR Online.com