Zdroj: Pixabay

Již dlouhá léta slibuje Elon Musk, že jeho vozy Tesla, budou skutečně autonomní. Doposud totiž více či méně potřebovali přítomnost a zásah lidského řidiče. Během konference o umělé inteligenci, která se konala v Číně prohlásil Elon Musk, že letos se dočkáme plně autonomního vozu.

Elon Musk se zúčastnil konference pomocí předem nahraného videa, ve kterém však prohlásil: „Jsem si jistý, že v letošním roce dosáhneme základní funkčnosti pro autonomii úrovně 5. Myslím, že nám nic zásadního nebrání. Je zde mnoho malých problémů, které ještě zbývá dořešit a následně vše poskládat do určitého systému.“

Tesla is now very close to Level 5 autonomy which poses no remaining fundamental challenges, but many small problems, Elon Musk said at #WAIC. A „kind of a real world situation“ is needed, since „nothing is more complex and weird“ when handling „tiny details“ of Level 5 autonomy. pic.twitter.com/tmfr8jrwoh

— Yicai Global 第一财经 (@yicaichina) July 9, 2020

Společnost Tesla prodává svým klientům již od roku 2016 balíček pro „plně autonomní řízení,“ který je spíš formou předplatného. Cena za tento balíček však neustále roste a nyní se pohybuje okolo 8 000 USD. V současnosti ale autopilot vyžaduje, aby řidič měl své ruce neustále na volantu, jinak auto samo zastaví.

Ne všichni jsou však z tohoto pokroku nadšeni, protože celá řada kritiků v tom vidí spíše potencionální riziko a nebezpečí. Úroveň 5 by totiž znamenala, že automobil jede zcela sám bez jakéhokoliv zásahu člověka. Posádka si tak může klidně zdřímnout.

Zdroj: BusinessInsider.com