Zdroj: Pixabay

Obecně se považuje rozpoznávání obličeje Face ID za bezpečnější formu autentizace než třeba PIN nebo nějaký symbol. V současné době ale nastává jeden zásadní problém, protože v případě, že máme na sobě roušku, nedokáže tento systém náš obličej rozpoznat.

Mnoho lidí tak má problémy s přihlašování a museli z tohoto důvodu přejít na jiné alternativní formy autentizace. Podle The Wall Street Journal se na tento problém zaměřila organizace Xuanwu Lab, Právě této organizace si povedlo přijít na způsob, jak „vytrénovat“ svůj mobilní telefon, aby svého majitele poznal i s nasazenou rouškou.

Pro úspěšné rozpoznání je zapotřebí nejprve vytvořit nový vzorový portrét vašeho obličeje. Musíte si však před půlku obličeje přiložit přehnutou roušku, která musí lehce zakrýt i část nosu. Pokud mobil nebude chtít tuto fotografii z nějakého důvodu pořídit, můžete během focení svou roušku pomalu odsouvat do strany. Další alternativou při neúspěchu je pak zopakovat stejný postup na druhé půlce obličeje.

Vyvstává však jedna otázka, a to míra zabezpečení. Je jasné, že vy svůj mobil odemknete i s rouškou, ale není prozatím otestované, zda se do vašeho mobilního telefonu nemůže dostat i někdo jiný, kdo má podobné vlasy a oči jako vy. Z tohoto pohledu se pak jeví bezpečnější, alespoň prozatím, klasický číselný PIN, popřípadě otisk prstu.

Zdroj: The Wall Street Journal, 9to5Mac.com