Zdroj: Pixabay

Snad každý uživatel počítače postupem času narazí na to, že začíná být zahlcený a zpomalený. V zápalu snahy ho vyčistit pak hledá nejlepší a nejjednodušší způsob. Většina z nich tak sáhne po známé aplikaci Ccleaner, který dokáže vyčistit váš operační systém od všeho nepotřebného softwaru a všeho, co vyhodnotí jako zbytečné.

Nyní Windows Defender označil tuto aplikaci jako „potencionáně nechtěnou.“ V praxi to znamená, že je označen jako PUA (Potentially Unwanted Application), a Microsoftu z nějakého důvodu nevyhovuje a ve svém operačním systému je nechce, avšak nedá se tato aplikace označit jako malware.

Ve skutečnosti však nejde o Ccleaner jako takový, ale o aplikace třetích stran, které free verze Ccleaneru nabízí a které ani nepochází z dílny tvůrce Ccleaneru, společnosti Piriform. Tyto aplikace třetích stran pocházejí po většinou od Avastu, který v roce 2007 Ccleaner koupil.

Dle vyjádření Microsoftu jsou tak samotné aplikace v pořádku, ale není vyhovující způsob jejich nabízení. Neznalý uživatel si tak může do svého počítače nainstalovat nechtěně řadu dalších programů a aplikací, které mohou ovlivnit chod operačního systému. Na Ccleaner je Microsoft opatrný, protože již v minulosti bylo několik afér, kdy unikla osobní data uživatelů nebo kdy CCLeaner samovolně instaloval další aktualizace i přes zákaz v nastavení. Proto je jistě dobře mít se na pozoru, v tom se musí s Microsoftem souhlasit.

Zdroj: HotHardware.com