Zdroj: Pixabay

Společnost Google celkem nečekaně vydala další verzi systému Android – konkrétně se jedná o beta verzi Androidu 11. Této verzi předcházelo několik verzí pro vývojáře, i když v současné beta verzi můžeme nalézt mnoho detailů, které v předchozích verzích nebyly. Původně měl Google v plánu vydat beta verzi Androidu 11 na dlouho plánované konferenci Google I/O.

Když musel Google kvůli koronaviru zrušit tuto konferenci, chtěl beta verzi zveřejnit dne 3.června na virtuální Android Beta Launch Show. Tato zveřejnění se však také nekonalo. Všechny proto překvapilo, že zveřejnění nové beta verze se uskutečnilo bez nějakých okázalých ceremonií.

Mezi novinky patří třeba nový pořádek v notifikací probíhajících konverzací, které se nově budou zobrazovat vždy nahoře tak, aby byly přehledně na jednom místě. Jednotlivým konverzacím pak bude možno přiřadit prioritní označení či jejich zástupce umístit na plochu. Všechny chatovací aplikace pak budou nově podporovat chatovací bubliny podobné těm, na které jsme zvyklí z Messengera.

Dalším zajímavým vylepšením je upravené ovládání médií, které bude nově v oznamovací liště nabízet místo standardních operací jako přehrávání, pauza či přepínání skladeb i výběr výstupu. Jinými slovy zda se má přehrávat hudba v sluchátkách, reproduktoru či v bluetooth zařízení. Velice užitečná je pak funkce jednorázových oprávnění, kdy při spuštění aplikace jednorázově udělíte oprávnění k fotoaparátu či poloze, avšak po vypnutí aplikace tyto oprávnění ztrácí.

Pokud chcete novou beta verzi vyzkoušet, musíte si nejdříve opatřit jeden z modelů Pixel 2/XL, Pixel 3/XL, Pixel 3a/XL a Pixel 4/XL. Dále je nutné telefon oficiálně zaregistrovat na stránkách Android Beta a následně stáhnout OTA aktualizaci. Instalací nové beta verze však dojde k formátování a ztrátě všech dosavadních dat.

Zdroj: TechCrunch.com