Zdroj: Pixabay

SpaceX tuto středu vypustila již po sedmé na oběžnou dráhu sérii 60 satelitů nově vznikající sítě Starlink, která by měla být téměř až revoluční co se týče globálního internetového připojení. Dohromady má SpaceX na oběžné dráze již 420 takovýchto družic.

Start rakety Falcon 9, která měla za úkol dopravit družice na oběžnou dráhu, strartovala z kosmodromu na Mys Canaveral na Floridě. První stupeň této rakety po svém oddělení byl úspěšně zachycen a bude připraven pro své již páté použití. Družice se pak po svém vypuštění pokouší pomocí rotace a následného zažehnutí vlastního pohonu dostat na své předurčené stanoviště, které se nachází zhruba ve výšce 550 kilometrů.

SpaceX původně plánovala vynášet sérii družic každé zhruba tři týdny. Již nyní je však jasné, že se jim tento cíl nepodaří dosáhnout. I tak chtějí od poloviny tohoto roku zahájit alespoň operační provoz a začít nabízet svůj internet v Kanadě a USA. V roce 2021 by pak měly přijít postupně na řadu i další země.

V současné době se podle plánů má na oběžné dráze objevit 12 tisíc družic. SpaceX však již nyní přemýšlí o navýšení tohoto cíle na 42 tisíc satelitů. To se samozřejmě nelíbí astronomům, kterým tyto jasně zářící satelity již nyní komplikují pozorování noční oblohy. Elon následně na svém twitteru uveřejnil informaci o tom, že již podnikl kroky ke snížení jasu satelitů Starlink.

Zdroj: The Verge.com