Zdroj: Pixabay

Na prestižní Stanfordské univerzitě přišli se zajímavým projektem. Pokusili se zkombinovat tak starou věc, jako je toaleta s moderními technologiemi a laboratoří. Toaleta má v sobě zabudovaný snímač otisků prstů umístěný na splachovači, takže po přiložení prstu načte „profil“ daného člověka.

Tato inteligentní toaleta dokáže z pouhých výkalů a moči provést analýzu, zda netrpíte některými nemocemi či dokonce rakovinou. Je zde několik aspektů, které dokáží na „první pohled“ prozradit a odhalit již počínající problémy, jako je konzistence, složení, doba strávená na toaletě a další.

Několika měsíčního testování této inteligentní toalety se zúčastnilo celkem dvacet jedna účastníků. Výsledky této studie pak byly prezentovány v prestižním časopise Nature Biomedical Engineering. Inteligentní toaleta byl podle jednoho z výzkumníků v podstatě standardní záchod doplněný o technologické vymoženosti, které jsou zpravidla umístěny uvnitř mísy.

Jedním z parametrů, které zaznamenává je čas a objem proudu moči či viskozitu stolice. Navíc dokáže změřit i počet bílých krvinek a bílkovin v moči, což může odhalit infekci močového měchýře, rakovinu či cukrovku. Veškerá sebraná data pak putují do cloudového úložiště pro pozdější kontrolu u lékaře. Podle vědců by v budoucnu měla přibýt ještě podrobnější analýza stolice na úrovni molekul.

Zdroj: CNet.com