Zdroj: Pixabay

Společnost Apple integruje do svých Maců již od roku 2011 svůj vlastní port, který nese jméno Thunderbolt. Tento port je obdobou standardního USB a pochází z dílny Intelu. Dle mnohých je Thunderbolt dokonce efektivnější než USB, avšak nyní bezpečnostní expert Björn Ruytenberg odhalil, že právě tento port může být bezpečnostní slabinou Macu.

Björn Ruytenberg zjistil, že každý jednotlivý Mac obsahující Thunderbolt, což znamená každý od Mac 2011 až po současné novinky na trhu, je ohrožen. Jedná se o takové bezpečnostní chyby, které umožňují potencionálním útočníkům získat prakticky neomezený přístup k datům, a to dokonce i tehdy, když je zařízení vypnuté.

Na tyto chyby přišel bezpečnostní expert Björn Ruytenberg, který také uveřejnil devět možností, jak se dá Mac pomocí těchto chyb napadnout. V případě, že uživatel používá pouze klasický macOS je ohrožen pouze částečně. Pokud však má spuštěný Boot Camp, je ohrožen v celém rozsahu.

I když bezpečnostní expert své výsledky předal jak Applu, tak Intelu, uznává, že softwarové řešení není v tomto případě možné, protože chyba je přímo v rámci řídícího čipu Thunderboltu. Vzhledem k tomu, že napadnutí cizího Macu není prý nic složitého, rozhodl se Björn neuveřejňovat žádné konkrétní postupy.

Zdroje: The Verge.comEngadget.com