Zdroj:  Pixabay

Na švýcarské univerzitě École Polytechnique Fédérale de Lausanne se v tuto chvíli buduje nová aplikace nazvaná „Coughvid“ (zkráceně kašel a covid), která má odposlouchávat pomocí chytrého mobilního telefonu váš kašel a následně ho díky umělé inteligenci analyzovat s databází kašlů 15 000 lidí nakažených koronavirem.

Podle Tomase Teijeira, jednoho z vědců, vycházel celý tým z mnoha lékařských zpráv, které popisují, že lidé trpící infekcí COVID-19 měly v mnoha případech výrazný kašel s hlubokým nádechem na závěr. Lékaři a odborníci se shodují, že průběh samotného kašlání je jiný než u běžně známých nemocí.

Někteří z lékařů dokonce tvrdí, že nemocného poznají již podle kašle. Pokud by vám aplikace diagnostikovala, že je něco s vaším kašlem v nepořádku, zobrazí vám příslušná doporučení, co dál dělat. Výsledek není samozřejmě určen se 100% přesností, proto je nutné zavolat svému obvodnímu lékaři, který učiní další kroky.

Někteří kritici se zase obávají, že se těmto mohutným a sofistikovaným řešením věnuje příliš času a energie a výsledek by mohl v praxi být i kontraproduktivní. Lidé s mírným nachlazením by tak v konečném důsledku mohli být zbytečně vyděšení, zda mají virus či nikoliv.

Zdroj: BusinessInsider.com