Zdroj: Pixabay.com 

V naší zemi je Vládou ČR vyhlášen stav nouze a všeobecné karantény. Je doporučeno i všem obyvatelům, aby se nepohybovali na veřejných prostranstvích bez roušky či respirátoru. Má to však jeden háček – nedají se nikde koupit. Proto nezbývá nic jiného než si ušít nějaké látkové nebo si zakrýt ústa šálou či šátkem. Vás to před nákazou sice neochrání, ale ochrání Vás to před olizováním prstů či strkáním prstů do nosu, čímž se můžete také nakazit.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky fungující pod ČVUT (CIIRC ČVUT) přišla na pomoc v boji proti COVID-19 po svém. Snaží se vyvinout respirátor s označením „CIIRC RP95,“ který by si mohl stát teoreticky vytisknout na 3D tiskárně. Díky možnosti přenést respirátor jako soubor v cloudu, může být teoreticky distribuován do celého světa v reálném čase.

Zdroj: ČT24

CIIRC v současné době vyzývá a prosí všechny vědecké partnery či technicky orientované spolupracovníky, aby všemi silami pomohli co nejdříve dostat prototyp tohoto respirátoru mezi lidi. Podmínkou je pouze vlastnit tiskárnu na 3D tisk respirátoru HP Multijet Fusion 4200 a dále tiskárnu na tisk výdechového ventilu Stratasys Polyjet J750.

Nový respirátor již je v pilotním testování a podle CIIRC zatím vycházejí poměrně pozitivně. Nyní potřebují dokončit pouze několik malých detailů a instalaci membránových filtr. Po dokončení testů poskytne CIIRC veškerou specifikaci i dalším evropským zemím. Nezbývá než doufat, že se povede dostat tento respirátor nejen mezi doktory, ale také mezi obyčejný lid dříve, než celá epidemie ustane.

Jednoduchý, i když trochu extravagantní, návod přinesl i sám rektor ČVUT. Budete na to potřebovat pouze prázdnou PET láhev, kterou musíte nastřihnout dle návodu. Ostré okraje pak oblepíte obyčejným těsněním na okna a do hrdla láhve dáte jako filtr obyčejné papírové kapesníčky. Kdo mát, může prý použít i filtry z nanovláken.

 

Zdroj: ČT24