Zdroj: Pixabay

Máte strach, zda jste nepřišli do styku s někým, kdo je nakažen koronavirem? Nyní u nás běží aplikace, která slibuje takové výsledky, které se zdají až nereálné. Tato aplikace pracuje v rámci projektu COVID18 CZ. Jedná se ani ne tak o aplikaci, jako spíš o aktualizaci Mapy.cz, která nyní vyšla a je dostupná na všech mobilních operačních systémech. Díky Mapy.cz a jejímu přístupu k poloze chce poměrně přesně trasovat, pohyb nákazy a případně upozornit jedince, když se přiblíží k někomu, kdo již nakažený je.

„Polohová data uživatelů budou samozřejmě anonymní a oddělená od ostatních funkcí map. Přihlášení v aplikaci proto nebude potřeba. Aktualizovaná aplikace je dostupná od pátku 20. března večer. Čím více lidí se zapojí, tím samozřejmě stoupne účinnost naší snahy. Zároveň připravujeme výzvu pro pozitivně testované, aby s námi spolupracovali přímo.“

Martin Jeřábek, šéf vývojářů Mapy.cz

Aktualizace je dostupná již od pátku večer jak pro Android, tak i pro iOS. V rámci celosvětového měřítka se však nejedná o žádnou novinku, protože podobný projekt již funguje v Jižní Koreji. Jediné, co aplikace potřebuje je souhlas se sdílením Vaší polohy. Čím více souhlasů bude aplikace mít, tím podrobněji dokáže pracovat.

Tým Seznamu se také snaží získávat a zpracovávat anonymizovaná data o nakažených pacientech, která chtějí do této aplikace zapracovat a porovnávat s polohami jednotlivých uživatelů. Velice vyspělé a sofistikované algoritmy pak umožní upozornit na případný možný styk s nakaženým. Pokud máte tu smůlu, že jste se někde mohli nakazit, přijde Vám výstražná zpráva.

Cílem aplikace rozhodně není šíření paniky mezi lidmi, ale spíše podnět k zamyšlení, zda jste se skutečně mohli někde nakazit. Je logické, že vše je přibližné a žádná technologie nemůže, podle slov Jeřábka, být stoprocentní. Seznam zaručuje, že data o poloze nebude s nikým sdílet a po skončení epidemie je ihned vymaže.

Zdroj: Seznam Zprávy.cz